Fotografie
Jaroslav okomentoval Bohutínští rybá...
před 10 hod
Fotografie
Josef okomentoval Alandské štikob...
včera
Fotografie
Michael přidal úlovek Karas stříbřitý...
předevčírem
Fotografie
Josef přidal úlovek Candát obecný...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval VIDEO: Zvědavý ...
předevčírem

Domácí výroba wobblerů (2)

Marek iRybářství 13. března 2024 0 komentářů
wobbler

foto: Jiří Rážek

Praxe

V prvním dílu našeho malého modelářského seriálu jsme sehnali většinu základních výrobních nástrojů a pomůcek, nakoupili balzová prkénka a barvy, takže můžeme směle začít s první fází výroby wobbleru – opracováním tělíčka.

text: Jiří Rážek

Nepůjde o nic složitého, navíc řezbářství má v Čechách velkou tradici, přičemž náš úkol bude o poznání jednodušší, než měli třeba tvůrci třebechovického Betléma. Vymodelovat tělíčko dřevěné rybky přece není zdaleka tak náročné, jako vyřezat figurální komparz kolem vánočních jesliček, včetně v popředí pasoucích se beránků.

REKLAMA

Základem našeho počínání je přijmout prastaré obchodnické heslo – následuj úspěšnou konkurenci! Tedy pečlivě naši nástrahu komparovat s tvarem a rozměry wobbleru tovární výroby, s nímž jsme u vody slavili lovecké úspěchy. Ano, zkraje budeme kopírovat, staneme se plagiátory! Vyhneme se tím mnoha slepým uličkám a náš wobbler bude ve vodě optimálně „šlapat“.

Popustit uzdu naší invenci můžeme až později, třeba u finálního barevného designu rybky, a navýšit její dráždivost svítivými barvami, tzv. spouštěči, atraktory. Budeme pracovat s balzovými korpusy, začátečníku snadno opracovatelnými, které mají vysoký vztlak. Naším cílem je tzv. plovoucí wobbler s délkou cca 11 cm, při stahování zanořitelný pod hladinu do cca 0,6 metru.

REKLAMA

řezbář
foto: Jiří Rážek

Připomenu, že vyrábíme předmět proudnicového tvaru s podmínkou dokonalé příčné symetrie. Tuto okolnost musíme u wobbleru dodržet v každém milimetru délky jeho tělíčka, od hlavy až k zužujícímu se konci. Jsou dvě cesty, jak to dodržet. Poněkud obtížnější je pracovat s jedním špalíkem a při opracovávání jen tušit jeho podélnou středovou osu. To je metoda pro už zkušenější řezbáře.

Začátečníkovi doporučuji základní hranolek vytvořit ze dvou stejných dílů a tyto k sobě středem na dvou místech slepit kapičkou gelového vteřinového lepidla. Usnadní to i pozdější fázi – vlepování kostřičky –, nebude nutné pro ni pilkou činit podélný zářez. A abychom mohli stále pohodlně sledovat symetrii v příčné ose, nabízí se možnost lepenou vnitřní stranu jednoho z dílů nabarvit černou fixou.

wobbler
Jedna černě natřená vnitřní plocha garantuje kontrolu středové symetrie. Foto: Jiří Rážek

I při hlubším opracovávání nožíkem bude barva na středu hřbítku i bříška patrná, a my získáváme stálý přehled, kudy vede podélná osa nástrahy. Tím máme větší šanci podmínku dokonalé symetrie dodržet.
Máme-li tělíčko nahrubo ořezané, chopíme se smirkového papíru a povrch počneme hladit. Protože pracujeme s balzovým dřevem, netřeba nám smirek bůhví jak hrubý, stačí jemnější. I tak v opracované balze zůstanou drobné trhlinky, o něž se ale později postaráme, zacelíme je uzavíracím lakem.

Závěsná kostřička

Na stole nám teď leží do hladka vybroušené tělíčko wobbleru, ve tvaru a velikosti kopírovaného úspěšného konfekčního originálu. Nadešla chvíle ostrou čepelí řezbářského nožíku od sebe podélně oddělit oba díly tělíčka a věnovat se závěsné kostřičce, na níž budou osazeny kroužky s háčky.

Vyrobíme ji z nerezového drátku síly 0,8 mm, není to nic složitého. Jen je třeba stále kontrolovat délku všech jejích odboček, aby závěsná očka z korpusu vystupovala jak záhodno. Při tomto průměru drátku nám na ohýbání postačí jedny malé ploché kleštičky a jedny s kulatými čelistmi na očka, oboje jistě doma najdeme. Máme-li kostřičku přesně rozměrově vytvarovanou, vložíme ji mezi poloviny těla a ty k sobě prsty stlačíme.

wobbler
Boční pohled proudnicového tvaru vybroušeného balzového korpusu. Foto: Jiří Rážek

Tím se nám na vnitřní strany obou měkkých balzových částí kostřička obtiskne, zanechá patrné rýhy. Ty je třeba špičkou nože opatrně vyříznout a prohloubit. Jde to snadno, však pracujeme s balzou, žádný beton!

Odbočky hotové kostřičky řada modelářů někde za očkem zpevňuje jemnou drátěnou omotávkou, někteří je dokonce bodově svařují. Jistí se, aby po záseku a následném zdolávání těžší ryba kostru nezdeformovala a wobbler neroztrhla. Mně se osvědčil na vlepení kostřičky do korpusu rychleschnoucí dvousložkový tzv. tekutý kov.

Nejen že jím dostatečně zpevním volné konce kostřičky, ale i perfektně slepím obě části korpusu k sobě. Tato chemie není moc drahá, vyplatí se i díky rychlosti vytvrdnutí. Připomenu ještě, že je třeba ihned obě strany korpusu s vlepovanou kostřičkou pevně sevřít k sobě a zafixovat. V koupelně nebo na balkoně k tomu najdete dva tři kolíčky na prádlo, budou vyhovovat.

wobbler
Založení kostřičky do vyřezaných drážek před jejím zalepením např. tekutým kovem. Foto: Jiří Rážek

V okamžiku, kdy máme kostřičku definitivně zalepenu, z oček odstraníme eventuální vyteklou přebytečnou lepicí hmotu a smirkem dobrousíme hřbetní i břišní hranu korpusu. Jsme-li s jeho tvarem spokojeni, odpovídá-li námi kopírovanému mustru, přikročíme k další výrobní fázi – k uzavíracímu laku. Ten zajistí nejen nenasákavost jinak velmi porézní balzy, ale i likvidaci případných nerovností povrchu tělíčka.

Používám čirý rychleschnoucí disperzní lak, který splní kýžený účel, přičemž na něj později dobře přilnou akrylové barvy. Aplikuji ho raději dvakrát, poprvé řidší – ten balzu uzavře –, podruhé hustší – ta zacelí nerovnosti.

svěrák
Fixace lepení korpusu v modelářském svěráčku se dvěma kolíčky na prádlo. Foto: Jiří Rážek

Tělíčko máme nachystáno, můžeme je ještě ultra jemným smirkem finálně dohladit, akrylové barvy budou lépe držet. Příště se budeme věnovat rozmístění zátěže a barevnému designu. A třeba se už dostane na to asi nejdůležitější – na tvar, sklon a umístění nořící lopatky. Právě tahle fáze rozhodne, zda náš wobbler bude pod hladinou správně a dráždivě vrtět prdelkou… Opravuji, ocasní ploutvičkou!

okoun
Na vlastní wobbler potěší každá lapená ryba. Foto: Jiří Rážek
REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled