Staročeská rybí polévka se připravuje z jakékoliv bílé ryby – cejnů, plotic, perlínů atd.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • asi 1000 g masa kupříkladu cejna (ryby ale můžeme kombinovat)
  • mrkev
  • kousek celeru
  • kus pórku
  • dvě lžíce másla
  • 50 g hladké mouky
  • sušenou šalvěj
  • špetku muškátového květu
  • sůl
  • pepř

Na rybí vývar potřebujeme:

  • nejméně 1,5 l vody
  • dva bobkové listy
  • čtyři kuličky nového koření
  • čtyři kuličky celého pepře
  • sůl
  • cibuli

Příprava:

Očištěné a vykuchané ryby nakrájíme na díly a povaříme ve vodě s kořením a cibulí. Hotový vývar scedíme a do misky obereme maso z ryb. V hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a povaříme. Do polévky pak přidáme nakrájenou mrkev, celer, pórek a vše povaříme do doby, až zelenina změkne.

Hotovou polévku osolíme, opepříme, ochutíme sušenou šalvějí a špetkou muškátového květu. Obrané rybí maso bez kostí vložíme do talířů, zalijeme teplou polévkou a tu ozdobíme nasekanou petrželkou.