Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
včera
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera

Červnové Rybářství: Soustava krevního oběhu a teplota rybího těla

Marek iRybářství 2. června 2023 0 komentářů
úhoř

Úhoř má společně s lososovitými rybami největší červené krvinky. Foto: Ivo Novák

Poznávání

Krevní oběh představuje u ryb uzavřený systém, který je tvořen srdcem, tepnami, žilami a vzájemně propojenou tepennou a žilnou kapilární sítí. Součástí cévní soustavy je také lymfatický (mízní) systém, který je u ryb velmi dobře vyvinutý a je srovnatelný s lymfatickým systémem suchozemských obratlovců.

text: Petr Spurný

Nejprve si popíšeme srdce a cévní systém. Srdce je umístěno v osrdečníkové dutině bezprostředně za žábrami (obr. 1A) a je oboustranně chráněno oporou prsních ploutví (lopatkovým pásmem). Osrdečníková dutina je ohraničena nástěnnou osrdečníkovou blanou, která ji u většiny dospělých ryb (s výjimkou žraloků a jeseterů) zcela odděluje od břišní dutiny.

REKLAMA

Vlastní srdeční sval pokrývá vnitřní osrdečníková blána. Rybí srdce je menší než u ostatních obratlovců a má také jednodušší stavbu. Jeho velikost se řádově pohybuje v tisícinách hmotnosti těla. Menší je u ryb stanovištních a málo pohybově aktivních, o něco větší srdce mají rychlí a vytrvalí plavci, jako například tuňáci a makrely.

U celokostných ryb je srdce tvořeno čtyřmi základními oddíly (obr. 1B, 2): žilným splavem, předsíní, komorou a tepenným násadcem. Na horní (dorzální) straně srdce leží žilný splav, do něhož ústí tzv. Cuvierovy žíly, povrchové srdeční žíly a jaterní žíly. Ze žilného splavu krev prochází do srdeční předsíně otvorem, který je vybaven svalovým svěračem a dvěma chlopněmi (obr. 2).

REKLAMA

Žilný splav a předsíň jsou ve srovnání s komorou relativně tenkostěnné. Otvor mezi předsíní a srdeční komorou je rovněž obklopen svalovým svěračem a také osazen dvěma chlopněmi. Komora je silnostěnná a tvoří spodní a zadní (ventrokaudální) část srdce.

srdce
Schéma krevního oběhu a stavby rybího srdce: A1 – břišní aorta a cévy vedoucí odkysličenou krev, A2 – hřbetní aorta a cévy vedoucí okysličenou krev, A3 – srdce, A4 – žábry, A5 – játra, B1 – srdeční předsíň, B2 – komora, B3 – chlopně, B4 – tepenný násadec. Dle Šimka a Rysa (1989)

Směrem k hlavě (kraniálně) na komoru navazuje tepenný násadec, jehož přední (proximální) část má u většiny ryb zřetelně patrné zesílení z hladké svaloviny, které se označuje jako bulbus arteriosus. Ten je velmi elastický a je rovněž vybaven jedním párem chlopní. Jeho úkolem je tlumit kolísání krevního tlaku a stabilizovat průtok krve v navazující břišní aortě.

srdce
Detailní schéma rybího srdce s označením směru proudění krve: 1 – žilný splav, 2 – předsíň, 3 – komora, 4 – tepenný násadec. Dle Randalla (1968)

Frekvence srdeční činnosti (srdeční tep) u ryb závisí především na teplotě vody a na koncentraci rozpuštěného kyslíku, ale také na chemizmu vody, věku ryby a na intenzitě jejího pohybu. U dospělých ryb se běžně pohybuje kolem 30 tepů/min., u kapra dosahuje ve vegetačním období 18–30 tepů/min., ale během zimování jen 1–3 tepy/min.

Výkonnost srdce se hodnotí průtokem krve za časovou jednotku vztaženým na 1 kg hmotnosti ryby. U celokostných ryb tato hodnota kolísá v rozmezí 5–100 ml/kg/min., ale většinou se pohybuje v rozmezí 15–30 ml/kg/min. Inervace srdce je zajišťována větví bloudivého nervu (nervus vagus).

Rybím srdcem prochází pouze odkysličená krev, která ze srdce proudí k žábrám břišní aortou, z níž u většiny ryb vycházejí čtyři páry přívodních žaberních tepen. Ty se zakřivují kolem žaberních oblouků a přecházejí v žaberní kapiláry. Z nich se již okysličená krev sbírá do odvodných žaberních tepen, které se spojují ve hřbetní aortu. V hlavové části z ní odbočují dvě krkavice (levá a pravá), které vedou okysličenou krev do hlavy.

Do trupu a ocasního násadce vede okysličenou krev vlastní hřbetní aorta, která se postupně ztenčuje a v ocasním násadci vstupuje do hemálního kanálu páteře (v této části těla se označuje jako ocasní tepna). Podél ocasní tepny souběžně probíhá ocasní žíla, která vede odkysličenou krev zpět k srdci. Ta je do blízkosti srdce přiváděna předními a zadními hlavními žilami, které ústí cestou pravého a levého Cuvierova vývodu do žilného splavu srdce.

kapr
Kapr je představitelem teplomilných ryb s teplotním optimem 21–29 °C. Foto: Petr Spurný

Krevní cévy jsou u ryb v podstatě dvojího druhu, hlavní tepny a žíly vedoucí krev v podélné ose těla a větve hlavních cév, které zásobují krví kůži, kostru, svalstvo, mozek a orgány břišní dutiny. Rybám prochází jejich jednokomorovým srdcem pouze odkysličená krev, která se okysličí až průchodem přes žaberní lamely.

Z tohoto důvodu u ryb označujeme za tepny cévy vedoucí krev od srdce do těla a za žíly cévy vedoucí krev z tělních orgánů a soustav směrem k srdci. Nemůžeme zde použít analogii např. se savci, u nichž tepny rozvádějí okysličenou krev a žilami jim proudí odkysličená krev.

Rozdílný tlak krve v rybím těle

Tlak krve je u ryb nejvyšší mezi srdcem a žábrami, protože hustá kapilární síť v žaberních lamelách klade průchodu krve značný odpor. Zvýšení krevního tlaku v břišní aortě významně napomáhá bulbus arteriosus na tepenném násadci, ve hřbetní aortě za žábrami krevní tlak výrazně klesá.

pstruh duhový
Pstruh duhový na žábrách ztrácí 40–50 % systolického tlaku (horní hodnota při stahu srdeční komory), dosahovaného v břišní aortě. Foto: Petr Piskač

Například v břišní aortě lososa dosahuje tlak krve hodnot 82/50 mm Hg, ale ve hřbetní aortě již pouze 44/37 mm Hg. To znamená, že ve hřbetní aortě dosahuje krevní tlak sotva 50 % hodnoty ve srovnání s břišní aortou. Hřbetní aorta je také mnohem méně elastická.

U pstruha duhového (obr. 3) a u kapra bylo zjištěno, že se na žábrách ztrácí 40–50 % systolického tlaku (horní hodnota při stahu srdeční komory), dosahovaného v břišní aortě. Proudění žilné krve zpět k srdci je podporováno kontrakcemi kosterní svaloviny a přítomností žilných chlopní.

  • Je množství krve u ryb menší než u jiných obratlovců?
  • Proč se rybám rychle sráží krev?
  • Na čem závisí teplota rybí krve?
  • Z čeho se skládá krev ryby?

To vše si můžete přečíst v novém čísle časopisu Rybářství. Na stáncích je od začátku června.

Objednat si ho od 1. června můžete také v našem e-shopu.

Pokud ještě nemáte předplatné časopisu Rybářstvímůžete si ho zařídit zde.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled