Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 24 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
předevčírem
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 5 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
před 5 dny

Články - Jelec tloušť

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Recepty
24. února 2024

Karas na másle a česneku

Podobně lze připravit i další druhy ryb, například kapra, cejna, plotici, perlína nebo tlouště.

Poznávání
17. ledna 2024

Osrstěná kořist v potravě ryb

Je všeobecně známé, že v potravě dravých ryb, především větších exemplářů, se mohou i v našich vodách příležitostně objevit menší druhy savců. Velikost této osrstěné kořisti se ale obecně dost často přeceňuje, někdy přímo úměrně s počtem vypitých piv.

Poznávání
20. listopadu 2023

Od pinzety po bagr – různě tvarovaná ústa kaprovitých ryb

Snad v každé knize zabývající se rybami jsou při stavbě rybího těla uvedeny rozdíly ve tvaru a postavení úst u různých rybích druhů.

Poznávání
18. listopadu 2023

Jako mana

Kdyby měly současné ryby trochu větší mozek, asi by je svatý Petr docela snadno přesvědčil o tom, že stvořitel je má nade vše rád. Vždyť proč by jim jinak každou chvíli padaly se shora jako mana nebeská různé dobroty? Tu sladká kukuřička, tam brambory, vařená kolínka nebo houska a kromě této „klasiky“ pak i různé exotické směsi líbivých chutí a vůní, nejednou promíchané s žížalami nebo „kosťáky“.

Praxe
27. září 2023

Jak na velké tlouště – podzim

Lovu tloušťů se věnuji téměř 25 let, od doby, kdy jsem jako třináctiletý kluk chytil na své oblíbené Jizeře na splávek svého prvního „většího“ tlouště. Měřil 50 cm a vážil 1,43 kg. Byla to pro mě tenkrát obrovská ryba a její ulovení pro mě znamenalo nejsilnější rybářský zážitek. Jelec tloušť mi od té doby učaroval natolik, že jsem se jeho lovu a studiu začal věnovat cíleně.

Praxe
9. června 2023

Lov tloušťů přívlačí na mimopstruhových vodách

Tloušti v mimopstruhových vodách nám dávají mnoho příležitostí, jak je lovit. Je to ryba, kterou můžeme chytat na plavanou i položenou, muškařením a samozřejmě přívlačí, což je způsob, který mám při lovu těchto mazaných ryb asi ze všech nejraději, neboť oklamání většího tlouště umělou nástrahou mi přijde přece jen trochu „náročnější“ než ho chytit třeba na třešni.

Praxe
27. dubna 2023

Jak jsem potkal krále Leuciscuse Cephala

Odpověď na otázku, kdo je král, zná každý. I když někdo myslí roztržitého panovníka z pohádky, jiný historického monarchu, další si představuje nejlepšího hráče sportovního klubu, jiný ze sebe přímo vyhrkne: „Přece Martin, co vyhrál rybářské závody.“ A už jsme správně u vody. Protože každý zasvěcený rybář ví, že králové nejsou jen suchozemci, ale žijí i pod hladinou.

Praxe
14. března 2023

Tloušti, pelety a boilie

Tloušť je neuvěřitelně shánčlivá ryba, která dovede využít prakticky jakýkoli zdroj potravy, a tudíž i skoro všude bez problémů přežít.

Praxe
10. února 2023

Feeder a tloušť v únoru

Lovit tlouště se splávkem, to je klasika zejména v menších vodách. Ale tam uspějeme stejně dobře i s jemným feederovým prutem. A s feederem můžeme být velmi úspěšní i na těch největších řekách.

Ostatní
17. ledna 2023

Když bývá leden bez ledu

Dny prvního měsíce v roce bývají dlouhé. Nejen proto, že sluníčko se objevuje jen na chvilku. V tomto měsíci prostě pro rybáře moc příležitostí k lovu není.

Praxe
3. ledna 2023

Se splávkem za lednovými tloušti

Jsem rybář, který si nelibuje jen v jedné rybářské technice, ale vyžívám se v mnohých z nich. Rád chytám kapry, miluji přívlač a posedím si s chutí u feederového prutu.

Novinky
30. listopadu 2022

Dnes končí lov na pstruhovkách, muškaři a vláčkaři ale od vody nemusí

Letošní muškařská sezona uběhla jako voda. Dnešek je poslední den, kdy můžou muškaři a fanoušci přívlače vyrazit ke svému oblíbenému pstruhovému revíru. Jako vzpomínku nabízíme dnes vydané video z muškaření v Montaně.

Poznávání
29. listopadu 2022

Jelci přinášejí radost i problémy

Jelci patřili i patří mezi jedny z nejčastěji lovených druhů ryb v našich vodách. Nejeden z nás si jistě vzpomene na rybářské, nebo spíš pytlácké začátky, kdy se snažil pomocí chrousta nebo třešně obelstít vypaseného tlouště někde ve stínu hustých vrb nebo ve zpěněné vodě pod splavem.

Praxe
25. listopadu 2022

Na rybách v listopadu: Zkuste živou nebo mrtvou rybku

S živou i mrtvou rybkou a jejími částmi se dá od 15. června lovit kdykoli až do konce roku. Teplé letní večery i časná rána přímo vybízí k tomu, abychom s u prutů s nahozenými rybkami pěkně poseděli.

ČRS a MRS
16. května 2022

O víkendu proběhlo na Vltavě ve Vyšším Brodě mistrovství ČR v LRU – muška na řece

V termínu 13. – 15. 5. proběhlo v jižních Čechách XXXIV. mistrovství ČR v lovu ryb udicí – muška na řece. Pořadatelem šampionátu byl ČRS, Jihočeský ÚS a Muškařský klub RSK České Budějovice, akce se konala s pověřením Rady ČRS, která o tom informuje na svých stránkách.

1 2 3 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled