Fotografie
Jaroslav okomentoval Bohutínští rybá...
před 6 dny
Fotografie
Josef okomentoval Alandské štikob...
před 6 dny
Fotografie
Michael přidal úlovek Karas stříbřitý...
před 8 dny
Fotografie
Josef přidal úlovek Candát obecný...
před 8 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval VIDEO: Zvědavý ...
před 8 dny

Články - Candát obecný

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Praxe
7. ledna 2022

Jak ulovit candáta bez háčku

Zní to šíleně. To přece není možné… Myslel jsem si to i já, když mi Václav Rampich nabídl, že mě naučí, jak se dají chytat candáti bez háčku.

Praxe
21. listopadu 2021

Přívlač na malých městských stojatých vodách

Malé stojaté vody jsou mnohdy zapomenuté rybníčky, tůňky oplývající romantickým nádechem a starou rybářskou patinou, ale stejně tak jde o městské rybníky, požární nádrže či umělá koupaliště. Společné mají to, že zde žijí ryby. A pro redukci býložravých ryb se nasazují dravci, kteří budou naší kořistí i v tomto článku.

Praxe
10. října 2021

Rybaření v říjnu: Jak nachytat ryby, i když (prý) neberou

V říjnu začnou řady rybářů na březích revírů pozvolna řídnout. Důvod je zřejmý: stále chladnější počasí, které už tolik nepřeje sedavým způsobům rybolovu. Ti, kteří vytrvají a obětují pohodlí, se však stále mohou dočkat nádherných úlovků. Nehledě na to, že chytání ryb v podzimní přírodě, plné úchvatných barev a průzračného, svěžího vzduchu, je zážitkem samo o sobě.

Praxe
9. září 2021

V září se rybářům daří!

Tento měsíc patří zcela určitě k jednomu z nejlepších z celého roku. Všechny druhy ryb jsou aktivní, a navíc se pomalu začínají cpát na zimu. Zásadní vliv na braní má pochopitelně vývoj počasí. Někdy bývá začátek září teplejší než srpen, jindy se naopak citelně ochladí. Kromě kaprů se dají úspěšně lovit i dravé ryby. Škoda jen, že v září už končí doba lovu ve 22 hodin.

ČRS a MRS
28. června 2021

Červencové Rybářství: Štika a candát – stálice našich revírů. Je jich ve vodě dostatek?

Dravých druhů ryb je v našich vodách řada, nejdůležitějšími jsou jak z hlediska chovu, tak i lovu na udici štika a candát. Jejich úlovků si rybáři velmi cení a rádi se s nimi pochlubí. A o tom, že maso těchto ryb patří k jednomu z nejchutnějších, se není třeba zmiňovat. Štika a candát jsou zkrátka stálicemi rybářských revírů.

Poznávání
15. června 2021

Vědci přišli na to, že plůdek candáta je lepší krmit vířníkem. Dravců pak přežívá o 20 procent víc

Vědci z Jihočeské univerzity a třeboňského mikrobiologického ústavu akademie věd objevili nový způsob, jak krmit plůdky candáta v umělých odchovech. Larvy tohoto dravce lze podle nich živit vířníkem, jenž dostává potravu z řas. Zvýší se tím procento úspěšnosti přežití candáta v raném vývoji. ČTK to řekl Richard Lhotský z třeboňského mikrobiologického ústavu.

Praxe
2. června 2021

Studené deště, čas velkých říčních candátů

Jsem fanda veškerých technik přívlače, které existují. A totéž platí i u druhového zastoupení lovených ryb. Pstruzi, okouni, candáti. Každá ryba má své období a každé z nich je zapotřebí se věnovat podrobněji, chcete-li slavit úspěchy.

Praxe
28. května 2021

Dravci už čekají aneb Zahájení je za dveřmi!

Tak se milovníci lovu dravých ryb na mimopstruhových vodách konečně zase dočkají svého vytouženého svátku. V půli června se už mohou vydat na stojaté i tekoucí revíry a pokusit se pomocí přívlače nebo nastražené rybky ulovit nějakého predátora.

ČRS a MRS
25. května 2021

Přivázal candáta za ocas k pařezu... Bivakující rybář opodál o ničem nevěděl, i když stopy k němu vedou

V pondělí 24. května se rybářská stráž na Nechranické přehradě opět přesvědčila o tom, že se mezi slušnými rybáři občas najde individuum, které si označení rybář rozhodně nezaslouží. Stejně jako povolenku a rybářský lístek.

Video
15. února 2021

Neuvěřitelné záběry. Agresivní candát útočí na želvu

Candát je považovaný za plachou a velmi opatrnou rybu. To neznamená, že občas nemůže jednat agresivně a pokousat živočichy, kteří jsou jen o trochu menší než on sám. Toto video vás o tom přesvědčí.

Šupiny
10. února 2021

Nečekaně (ne)vděčná řeka

Každý rybář, který kdy chytal na mimopstruhové řece, to dobře zná. Jsou dny, kdy jste rádi za každou malou ulovenou rybku. A také dny, kdy nestíháte nahazovat, jak jsou ryby aktivní.

Video
14. ledna 2021

Jak loví candát? Polyká rybičku vždy hlavou napřed?

Candát, ryba která je mezi rybáři velmi oblíbená. Proč? Na to existuje celá řada odpovědí. Někteří rybáři milují jeho maso, jiní jeho napínavý a nelehký lov.

Poznávání
9. prosince 2020

Jak lovit candáty na Lipně

Lovu candátů jsem se zatím cíleně nevěnoval a tak není divu, že mám na pažbě svého prutu jenom pár desítek zářezů, převážně z holandských vod. Diskuzí chladných i horkých hlav posedlých candátí tematikou jsem ale absolvoval bezpočet. Candátí téma jednou dožene každého.

Poznávání
23. listopadu 2020

Jsou sumci přemnoženi? Ubývají z našich vod candáti? Podívejte se na úlovky vybraných ryb ze svazových vod

Rybářský svět se neustále mění, vybavení se zlepšuje, zjemňuje... Jaký vliv mají nové trendy na počty ulovených a odnesených ryb z vod Českého rybářského svazu?

Poznávání
3. listopadu 2020

Rybář ulovil obřího candáta na svazové vodě. Na co zabral?

Metrový candát je snem mnoha rybářů. Stará a opatrná ryba prokoukne téměř každou past, proto je jeho ulovení velmi obtížné.

První Předchozí 1 2 3 4 5 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled