Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 5 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 6 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
před 6 dny

Články - Cejn perleťový

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Praxe
24. března 2023

Okamžité nástrahy

Oč jde? Dnes pomineme typ nebo spíš úpravu boilie, označovanou jako okamžitá nástraha, tzn. s vyšším obsahem látek zvyšujících atraktivitu, a tedy rychleji působící ve vodě. Boilie je totiž (i takto upravená) selektivní nástraha vhodná spíš pro lov středních a velkých kaprů.

ČRS a MRS
9. března 2023

Úhyn ryb na Radbuze: Kvůli kormoránům nám denně mizí z revíru 750 kg ryb, tvrdí hospodář

Včera jsme informovali o úhynu ryb pod hrází plzeňské přehrady České údolí. Podle hospodáře místní MO ČRS Plzeň 1 Petra Dimitrova za ním stojí jednoznačně kormoráni. Dlouhodobě způsobují místním rybářům škody v řádu milionů korun.

Poznávání
10. října 2022

Cejn, velmi oblíbená ryba

„Chytil jsem lopaťáka,“ slýcháváme často slangový popis úlovku z úst rybáře. Snad žádná jiná ryba si neudržela svoji přezdívku tak dlouho, jako právě cejn velký.

Šupiny
8. června 2022

Jak utahat dvacetikilového kapra? Nejdřív přišel opatrný záběr a pak půlhodinová noční jízda po pískovně

Rád bych se s vámi podělil o další povedenou výpravu na svazovou pískovnu, kam jsem se s kolegou rozhodl vyrazit ne těsně před třením, jako každý druhý rybář, ale těsně po něm.

Praxe
9. května 2022

Výroba krmení pro feeder

Krmná směs je při lovu na feeder celkem zásadní záležitost, ale rybář si ji může koupit. Kdo se rád zabaví, ten si ji může připravit sám. Má to své výhody… Jednak víme, co ve směsi je, jednak si ji můžeme upravit podle počasí, revíru a hlavně podle ryb, které míníme lovit.

Praxe
27. ledna 2022

Mrzne, ale proč nejít na ryby?

Na privátních vodách, kde se lov na dírkách v zimním období provozuje, je nejčastěji lovenou rybou převážně siven americký a také pstruh duhový. Tím ale výčet ryb, které můžeme ulovit, nekončí. Lov v rybníku nám mohou zpříjemnit i ryby, které jsou tam doma.

Poznávání
26. ledna 2022

Tulák cejn má svá tajemství

Mezi časté úlovky v nížinných tocích patří cejn velký, který propůjčil své jméno i cejnovému pásmu. Kromě líně tekoucích řek nalezl příznivé podmínky i v mělčích údolních nádržích a pískovnách s prohřátou vodou.

Praxe
9. září 2021

V září se rybářům daří!

Tento měsíc patří zcela určitě k jednomu z nejlepších z celého roku. Všechny druhy ryb jsou aktivní, a navíc se pomalu začínají cpát na zimu. Zásadní vliv na braní má pochopitelně vývoj počasí. Někdy bývá začátek září teplejší než srpen, jindy se naopak citelně ochladí. Kromě kaprů se dají úspěšně lovit i dravé ryby. Škoda jen, že v září už končí doba lovu ve 22 hodin.

Praxe
3. února 2021

Kdy a kde je ten nejlepší čas chytat na položenou? Cejn velký

Cejn je často opomíjenou rybou. Mnozí rybáři ho nemají rádi, protože se vyskytuje na stejných místech jako kapři. Místo vytoužených kaprů chytají občas rybáři právě cejny. Pravda však je, že velkých cejnů rychle ubývá a úlovek přes půl metru, který byl dříve normální, je dnes vzácností.

Kam na ryby
30. listopadu 2019

Dyje – jez ve Znojmě (2)

Kolik jezů si je na první pohled podobných jako vejce vejci a přesto je každý naprosto jiný. Každý z nich žije svým skrytým životem a má svá tajemství. Střeží je takovým způsobem, že jen ti nejvytrvalejší a nejvnímavější rybáři dokážou občas malounko nakouknout pod pokličku tohoto divotvorného hrnce. Ti ostatní se trápí. Zkoušejí to, zkoušejí, ale pak mávnou rukou s tím, že v této vodě prostě nic není.

Novinky
23. října 2019

Jak vypadá Berounka po vlně pesticidů? Byli jsme se podívat

Na začátku týdne proběhla internetem zpráva o zrušení zákazu konzumace ryb na Berounce. Zajímalo nás, jaké škody napáchala uniklá látka na místě, o kterém jsme psali v říjnovém čísle časopisu. Proto jsme si dnes vyrazili na chvíli zachytat.

Poznávání
7. října 2019

Hry lásky šplouchavé

Tření ryb, hlavně skupinové, zajímalo naše předky odjakživa. Důvod byl většinou prostý – snadné získání úlovku, protože láskou omámené ryby lze mnohdy na trdlišti chytat i holýma rukama.

Poznávání
25. června 2019

Třecí vyrážka. Zbytečnost nebo sexuální stimul?

U ryb je v tomto směru zajímavá především skutečnost, že zrohovatělé výrůstky na kůži mají sezonní charakter, objevují se pouze v období tření. Zrohovatělé tvrdé hrbolky, nazývané jako třecí vyrážka či perlovina, jsou typické především pro samce mnoha druhů kaprovitých ryb, a to našich i exotických. U samic se tyto kožní výrůstky tvoří velice vzácně.

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled