Fotografie
Josef okomentoval Střevle potoční...
před 11 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Ha...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Bohutínští rybá...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Polévka z mlíčí...
včera
Fotografie
Josef přidal úlovek Jelec tloušť...
včera

Články - Sumec velký

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

ČRS a MRS
18. dubna 2024

OBRAZEM: Školáci opět pomohli vysadit ryby do kdysi mrtvé řeky

Do řeky Bíliny bylo v Mostě ve spolupráci se společností ORLEN Unipetrol, a za účasti předškolních dětí i školáků, vypuštěno dalších téměř 400 kg původních druhů ryb.

Retro
25. února 2024

Vzpomínáme na staré časy: Naviják Tokoz Silurus

Silurus glanis je latinský název sumce velkého. Naše největší ryba byla odjakživa postrachem vod i rybářů. Vousaté monstrum plenilo rybí násadu a bambusové pruty lámalo jako sirky. Postupem času se však karta začala obracet.

Poznávání
6. února 2024

Tajemství rybích šupin

Rybí šupiny připomínaly lidem svým tvarem a leskem drobné mince. Z toho vychází i jejich lidový název – penízky. S rybími šupinami jsou spojeny i některé lidové zvyky, např. dodnes rozšířené kladení šupiny kapra pod talíř při štědrovečerní večeři a její následné celoroční nošení v peněžence. Židovský zákon jíst ryby bez šupin dokonce zakazoval.

Ostatní
28. ledna 2024

Stalo se na rybách: Protržený člun

Život přináší různá překvapení. Některé historky bývají veselé, jiné zavánějí naopak dobrodružnou, až hororovou atmosférou. Dokáží pobavit i poučit. Lidský život se někdy ocitá doslova na vlásku a každá získaná informace může číhajícímu nebezpečí předejít.

Poznávání
22. ledna 2024

Učíme se v Třeboni: Přírodní vlivy ovlivňující rybářské úspěchy (1)

V prvé řadě si musíme uvědomit, že ryby nežijí na souši, ale ve vodním prostředí, které je od toho našeho velmi odlišné. Z důvodu toho, že jsou ryby poikilotermní (studenokrevné; přijímající teplotu vodního prostředí), jsou i na menší teplotní výkyvy v tomto prostředí velmi citlivé.

Poznávání
17. ledna 2024

Osrstěná kořist v potravě ryb

Je všeobecně známé, že v potravě dravých ryb, především větších exemplářů, se mohou i v našich vodách příležitostně objevit menší druhy savců. Velikost této osrstěné kořisti se ale obecně dost často přeceňuje, někdy přímo úměrně s počtem vypitých piv.

Recepty
14. ledna 2024

Francouzské rybí krokety

Recept můžeme připravit můžeme jak ze sladkovodních, tak mořských ryb.

Poznávání
6. prosince 2023

Učíme se v Třeboni: Typy výtěrů ryb v našich vodách

Ve vodách České republiky žije něco málo přes 60 druhů ryb. Neliší se jen nároky na životní prostředí (stojatá nebo tekoucí voda, teplota vody, obsah kyslíku aj.), ale i typem výtěru. Pro udržení rybích populací v našich vodách je nejdůležitější zachovat nebo zřizovat výtěrová místa – trdliště ryb.

Recepty
3. prosince 2023

Džuveč ze sumce

Skvělý recept na úpravu sumce pochází z balkánské kuchyně. Lze použít i jinou sladkovodní nebo mořskou rybu. Prostě podle chuti.

Recepty
19. srpna 2023

Sumec na topinkách

Pikantní směs, kterou lze připravit i z jiného rybího masa s malým obsahem kostí; např. z tresky.

Praxe
31. července 2023

Lov sumců s podvodním splávkem

„Je tam!“ vyhrknu překvapeně a vyskočím tak prudce, až se křesílko převrátí. Rolnička na špičce prutu několikrát krátce zacinkala a pak to přišlo. Vládce řeky zaútočil s takovou razancí, že se prut ve vteřině prohnul až k hladině a rolnička spadla do vody. Trubkový držák prutu je naštěstí pevně zapíchnutý, jinak by se i s prutem odporoučel do hlubin Velké řeky.

Šupiny
28. července 2023

Vyrazil na sumce, ulovil skoro metrového kapra. Nakonec přišlo velké překvapení

David Brožík chytá odmala, rybařit ho naučil táta. „Věnuju se hlavně lovu na vláčku a lovu dravců, ale snažím se chytit přes rok tak nějak všechno. Přívlač mám rád, protože je to aktivní lov, ale občas si dám změnu a párkrát do roka to proložím sumcařinou.“

Novinky
20. července 2023

Smradlavé žraločí maso jako skvělá nástraha. Rybáři na něj ulovili v Ohři obrovského sumce

Sumec zabral na hákarl, což je specifický islandský pokrm připravovaný z masa žraloka malohlavého. Parta čtyř kamarádů sumce na začátku července ulovila mezi lounským a březenským jezem na Ohři.

Recepty
16. července 2023

Boršč ze sumce

Využití hlavy a odřezků ze sumce na kvalitní a hutnou polévku, která zasytí a zahřeje.

Novinky
7. července 2023

Obrovská radost na dětském rybářském táboře! Rekordní rybu tahali z vody dvacet minut

Mladí rybáři na dětském rybářském táboře u otrokovického Štěrkoviště budou na dnešní noc dlouho vzpomínat. Podařil se jim totiž parádní úlovek!

1 2 3 7 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled