Články - Sumec velký
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
OBRAZEM: Školáci opět pomohli vysadit ryby do kdysi mrtvé řeky
Do řeky Bíliny bylo v Mostě ve spolupráci se společností ORLEN Unipetrol, a za účasti předškolních dětí i školáků, vypuštěno dalších téměř 400 kg původních druhů ryb.
Vzpomínáme na staré časy: Naviják Tokoz Silurus
Silurus glanis je latinský název sumce velkého. Naše největší ryba byla odjakživa postrachem vod i rybářů. Vousaté monstrum plenilo rybí násadu a bambusové pruty lámalo jako sirky. Postupem času se však karta začala obracet.
Tajemství rybích šupin
Rybí šupiny připomínaly lidem svým tvarem a leskem drobné mince. Z toho vychází i jejich lidový název – penízky. S rybími šupinami jsou spojeny i některé lidové zvyky, např. dodnes rozšířené kladení šupiny kapra pod talíř při štědrovečerní večeři a její následné celoroční nošení v peněžence. Židovský zákon jíst ryby bez šupin dokonce zakazoval.
Stalo se na rybách: Protržený člun
Život přináší různá překvapení. Některé historky bývají veselé, jiné zavánějí naopak dobrodružnou, až hororovou atmosférou. Dokáží pobavit i poučit. Lidský život se někdy ocitá doslova na vlásku a každá získaná informace může číhajícímu nebezpečí předejít.
Učíme se v Třeboni: Přírodní vlivy ovlivňující rybářské úspěchy (1)
V prvé řadě si musíme uvědomit, že ryby nežijí na souši, ale ve vodním prostředí, které je od toho našeho velmi odlišné. Z důvodu toho, že jsou ryby poikilotermní (studenokrevné; přijímající teplotu vodního prostředí), jsou i na menší teplotní výkyvy v tomto prostředí velmi citlivé.
Osrstěná kořist v potravě ryb
Je všeobecně známé, že v potravě dravých ryb, především větších exemplářů, se mohou i v našich vodách příležitostně objevit menší druhy savců. Velikost této osrstěné kořisti se ale obecně dost často přeceňuje, někdy přímo úměrně s počtem vypitých piv.
Francouzské rybí krokety
Recept můžeme připravit můžeme jak ze sladkovodních, tak mořských ryb.
Učíme se v Třeboni: Typy výtěrů ryb v našich vodách
Ve vodách České republiky žije něco málo přes 60 druhů ryb. Neliší se jen nároky na životní prostředí (stojatá nebo tekoucí voda, teplota vody, obsah kyslíku aj.), ale i typem výtěru. Pro udržení rybích populací v našich vodách je nejdůležitější zachovat nebo zřizovat výtěrová místa – trdliště ryb.
Džuveč ze sumce
Skvělý recept na úpravu sumce pochází z balkánské kuchyně. Lze použít i jinou sladkovodní nebo mořskou rybu. Prostě podle chuti.
Sumec na topinkách
Pikantní směs, kterou lze připravit i z jiného rybího masa s malým obsahem kostí; např. z tresky.
Lov sumců s podvodním splávkem
„Je tam!“ vyhrknu překvapeně a vyskočím tak prudce, až se křesílko převrátí. Rolnička na špičce prutu několikrát krátce zacinkala a pak to přišlo. Vládce řeky zaútočil s takovou razancí, že se prut ve vteřině prohnul až k hladině a rolnička spadla do vody. Trubkový držák prutu je naštěstí pevně zapíchnutý, jinak by se i s prutem odporoučel do hlubin Velké řeky.
Vyrazil na sumce, ulovil skoro metrového kapra. Nakonec přišlo velké překvapení
David Brožík chytá odmala, rybařit ho naučil táta. „Věnuju se hlavně lovu na vláčku a lovu dravců, ale snažím se chytit přes rok tak nějak všechno. Přívlač mám rád, protože je to aktivní lov, ale občas si dám změnu a párkrát do roka to proložím sumcařinou.“
Smradlavé žraločí maso jako skvělá nástraha. Rybáři na něj ulovili v Ohři obrovského sumce
Sumec zabral na hákarl, což je specifický islandský pokrm připravovaný z masa žraloka malohlavého. Parta čtyř kamarádů sumce na začátku července ulovila mezi lounským a březenským jezem na Ohři.
Boršč ze sumce
Využití hlavy a odřezků ze sumce na kvalitní a hutnou polévku, která zasytí a zahřeje.
Obrovská radost na dětském rybářském táboře! Rekordní rybu tahali z vody dvacet minut
Mladí rybáři na dětském rybářském táboře u otrokovického Štěrkoviště budou na dnešní noc dlouho vzpomínat. Podařil se jim totiž parádní úlovek!
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů