Fotografie
matejmarsik2@gmail.com přidal úlovek Štika obecná...
před 12 hod
Fotografie
Jiří přidal úlovek Candát obecný...
před 12 hod
Fotografie
martimo@email.cz přidal úlovek Kapr obecný...
před 12 hod
Fotografie
Jakub přidal úlovek Jelec jesen...
včera
Fotografie
Jiří přidal úlovek Štika obecná...
včera

Články - Sumec velký

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Praxe
24. července 2024

Lov sumců pomocí kamínku

Aktivní lov sumců v posledních letech zaznamenal obrovský posun vpřed a i počet rybářů, kteří se mu věnují, rapidně vzrostl. Díky zájmu rybářů začaly rybářské značky nabízet nepřeberné množství pomůcek, jak dosáhnout úspěšného lovu. Ať už se jednalo o návazcový materiál, bižuterii nebo třeba i sonary, vždy se novinky lišily od běžně používané techniky. Aktivní lov sumců, především pak vertikální lov z lodi pomocí sonaru, má svá specifika a tomu musí odpovídat i vybavení rybáře.

Poznávání
23. července 2024

Velký bratr v rybím světě

Světové populace ryb utrpěly lidským přičiněním značné škody. Neudržitelný rybolov způsobil kolaps nejedné rybí populace v oceánech. Ve sladkovodních systémech jsou ryby ovlivněny změnami přirozeného prostředí, zejména technickými úpravami, jako je narovnávání koryt a fragmentací prostředí, způsobenou stavbou vodních děl, jako jsou přehrady a jezy, ale také znečištěním vod (např. nedávno Bečva) nebo rybožravými predátory. Rostoucí množství lidských zásahů s negativními dopady volá po šetrnějším zacházení s vodními ekosystémy.

Poznávání
7. července 2024

Učíme se v Třeboni: Reprodukce našich ryb

S jarem přichází reprodukce našich ryb. V březnu se začíná třít štika, v dubnu pak candát, plotice, ježdík aj. V květnu jsou to cejni a na přelomu června kapr. V samotném červnu se tře lín a následně sumec. Rybí výtěr není závislý jen na měsíci, je také velmi ovlivněn teplotou vody a světelným dnem. Ale právě teplota vody se jeví jako zásadní faktor.

Recepty
15. června 2024

Italská rybí polévka ze sumce

Na základní vývar použije kousky masa, odřezky ze sumce bez tuku.

ČRS a MRS
14. června 2024

V neděli 16. 6. začíná sezóna lovu dravců!

Rybáři dlouho očekávaný 16. červen je konečně tady a všichni netrpělivě vyčkáváme na zahájení lovu dravých druhů ryb. Věříme, že každý vyznavač lovu dravců je na sezónu pilně připraven, a proto bychom vám rádi připomněli základní pravidla jejich lovu na revírech Českého rybářského svazu.

Novinky
23. května 2024

VIDEO: Co se děje v noci pod hladinou?

Nabízíme vám nové video oblíbeného podvodního fotografa a filmaře Mirka Bráta. Tentokrát se pod hladinu písníku Hrádek na Pardubicku ponořil v noci.

Novinky
21. května 2024

V létě najel člunem na rybáře, teď konečně sklapla past

Uprostřed července jsme informovali o incidentu, kdy na rybáře při nočním rybaření úmyslně najel motorový člun s bezohlednou posádkou. Zraněný rybář se teď konečně dočká spravedlnosti.

Poznávání
14. května 2024

Rybaření vesele i vážně: Sumeček skvrnitý

Dnes uvázl na háčku sumeček skvrnitý. Nepůvodní druh, někdy zvaný též tečkovaný nebo kanálový, vědecky ictalurus punctatus.

ČRS a MRS
18. dubna 2024

OBRAZEM: Školáci opět pomohli vysadit ryby do kdysi mrtvé řeky

Do řeky Bíliny bylo v Mostě ve spolupráci se společností ORLEN Unipetrol, a za účasti předškolních dětí i školáků, vypuštěno dalších téměř 400 kg původních druhů ryb.

Retro
25. února 2024

Vzpomínáme na staré časy: Naviják Tokoz Silurus

Silurus glanis je latinský název sumce velkého. Naše největší ryba byla odjakživa postrachem vod i rybářů. Vousaté monstrum plenilo rybí násadu a bambusové pruty lámalo jako sirky. Postupem času se však karta začala obracet.

Poznávání
6. února 2024

Tajemství rybích šupin

Rybí šupiny připomínaly lidem svým tvarem a leskem drobné mince. Z toho vychází i jejich lidový název – penízky. S rybími šupinami jsou spojeny i některé lidové zvyky, např. dodnes rozšířené kladení šupiny kapra pod talíř při štědrovečerní večeři a její následné celoroční nošení v peněžence. Židovský zákon jíst ryby bez šupin dokonce zakazoval.

Ostatní
28. ledna 2024

Stalo se na rybách: Protržený člun

Život přináší různá překvapení. Některé historky bývají veselé, jiné zavánějí naopak dobrodružnou, až hororovou atmosférou. Dokáží pobavit i poučit. Lidský život se někdy ocitá doslova na vlásku a každá získaná informace může číhajícímu nebezpečí předejít.

Poznávání
22. ledna 2024

Učíme se v Třeboni: Přírodní vlivy ovlivňující rybářské úspěchy (1)

V prvé řadě si musíme uvědomit, že ryby nežijí na souši, ale ve vodním prostředí, které je od toho našeho velmi odlišné. Z důvodu toho, že jsou ryby poikilotermní (studenokrevné; přijímající teplotu vodního prostředí), jsou i na menší teplotní výkyvy v tomto prostředí velmi citlivé.

Poznávání
17. ledna 2024

Osrstěná kořist v potravě ryb

Je všeobecně známé, že v potravě dravých ryb, především větších exemplářů, se mohou i v našich vodách příležitostně objevit menší druhy savců. Velikost této osrstěné kořisti se ale obecně dost často přeceňuje, někdy přímo úměrně s počtem vypitých piv.

Recepty
14. ledna 2024

Francouzské rybí krokety

Recept můžeme připravit můžeme jak ze sladkovodních, tak mořských ryb.

1 2 3 7 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled