Není karas jako karas, ale ten křupavý je podle mě nejlepší. Dá se jíst jako chleba a je to velká dobrota. To jsou slova mého kamaráda, když jsme přemýšleli nad několika chycenými karasy stříbřitými. Oba jsme měli chuť na rybu, ale nic jiného jsme ten den neulovili. A tak jsme jeli ke mně domů a tuto rybáři podceňovanou a našim revírům škodlivou rybu mi kamarád připravil jako nečekanou mňamku.
text: Stanislav Kovář
Potřebujeme:
- karasy nebo menší cejny
- litr fritovacího oleje
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- citron
- rozmačkaný česnek
- na obalení pak ještě polohrubou mouku, sladkou i pálivou papriku
Příprava:
Rybu očistíme, vykucháme a zbavíme hlavy. Rozřízneme ji po páteři na dvě poloviny. Maso na prkénku obrátíme kůží k sobě a slabým, velmi ostrým nožem řízneme do masa tak hluboko, abychom přerušili malé kostičky ve hřbetní části. Pozor, neproříznout úplně! Řezy vedeme co nejblíže vedle sebe.
![karas](https://www.irybarstvi.cz/wp-content/uploads/2023/05/1-3-1024x708.jpg)
Do zářezů vetřeme sůl, pepř, kmín, česnek, citronovou šťávu a porce necháme chvilku odpočinout. Mezitím nalijeme do pánve olej a necháme ho prohřát. Půlky ryby pak obalíme ve směsi mouky a papriky a vložíme ji do vroucího oleje. Pánev nezakrýváme! Smažíme do křupava, což trvá nejvýše 10 minut. Rybu během smažení několikrát obrátíme.
![karas](https://www.irybarstvi.cz/wp-content/uploads/2023/05/2-2-1024x633.jpg)
Takto připraveného karase stříbřitého podávejte ještě teplého, strach z kostí mít nemusíte. Dobře usmaženou rybu poznáte jednoduše. Když s ní klepnete o okraj talíře, musí to cinknout. Chléb nutný není, ale sklenka bílého naopak žádoucí.
![karas](https://www.irybarstvi.cz/wp-content/uploads/2023/05/3-2.jpg)
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen