Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh duhový...
před 4 hod
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval „Rybář“ házel u...
včera
Fotografie
Radek okomentoval „Rybář“ házel u...
včera
Fotografie
Radek okomentoval Zahájení pstruh...
včera

Rybí bigos

Marek iRybářství 0 hodnocení
recept Recepty

Bigos je tradiční polský pokrm mnoha variant. Základem je čerstvé a kysané zelí a chutná nejlépe rozleželý, druhý den po uvaření. Bigos si brali lovci v soudkách na zimní výpravy, aby zahřál a dodal energii. Pokrm je známý od dob krále Vladislava II. Jagellonského, kdy se podával horký na lovech. Připravuje se z hovězího a vepřového masa a rybí bigos se nazývá také postní bigos.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • 300 g rybího masa (kapr, treska atd.)
  • 300 g kysaného zelí
  • 300 g čerstvého zelí
  • 50 g slaniny
  • 2 cibule
  • 30 g sušených hub
  • 3 dl bílého vína
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • sladkou červenou papriku
  • bobkový list
  • pepř
  • sůl
  • hladkou mouku
  • sádlo
  • olej

Příprava:

Na sádle v hrnci rozpustíme slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, lehce osmahneme, přihodíme nakrájené kysané a čerstvé zelí, předem namočené houby, zalijeme vínem a přidáme rajský protlak. Pokrm ochutíme červenou paprikou, pepřem, solí a bobkovým listem.

Hrnec přikryjeme poklicí a dusíme na mírném plamenu do měkka. Rybí maso nakrájíme na kostky, hladkou mouku promícháme s červenou paprikou. Kostky rybího masa obalíme v mouce s paprikou, na oleji opečeme do zlatova.  Když zelí změkne, přidáme do bigosu opečené kostky rybího masa, promícháme a teplé podáváme samotné nebo s pečivem.

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled