Fotografie
Jaroslav okomentoval Vzpomínáme na s...
před 10 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Poznejte ho a u...
před 10 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Parma, vousatá ...
před 10 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Vaše montáž...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Poradit potřebu...
před 4 dny

Pečené makrely po řecku s americkými brambory

Karel Matiscsák 1 hodnocení
Recepty

Ač to napoprvé z fotek a ingrediencí nemusí tak vypadat, recept je vážně moc dobrý. Ovšem není to jeden z těch nejzdravějších způsobů, jak připravit jinak výživnou a chutnou mořskou rybu.

Suroviny

4x čerstvé makrely, vykuchané
80 g ideálně extra panenského olivového oleje (ale může být i slunečnicový)
1 středně velká cibule
200 ml kvalitního kečupu (takový, který pouští vodu – doporučuji značku Gustito z Penny)
Půlku citrónu
3 lžíce červeného vína
hrst zelených oliv
hrst černých oliv
sůl, pepř a chilli pro zvýraznění (nemusí být)

4
1:30 hod

Postup

1

Makrelám oddělte hlavy, dále prsní, hřbetní i ocasní ploutve. Podélně rozpulte a opatrně vyjměte páteře s obratlovými kostmi. Pak začistěte břišní stěnu od zbytků vnitřností a ryby důkladně propláchněte pod studenou tekoucí vodou.

2

Dobře prosolené rybí filety pokapejte citrónem a nechte alespoň 5 minut odpočinout. Během toho si rozpalte pánev a na oleji ryby smažte do zlatova. Až budete obracet filety kůží dolů, tak z počátku nezapomeňte pánví třást, aby se Vám kůže nepřichytila ke dnu pánve.

3

Opečené makrely vyjměte a dejte stranou, na stejném oleji nechte zpěnit cibuli do sklovata, poté přidejte kečup (nemusíte přidávat sůl, kečup je již dostatečně ochucený) a zalijte 200 ml vařící vody na zředění. Společně provaříme 10 minut.

4

Po 10 minutách přidáme opečené filety (doporučuji 4 kousky nechat v celku mimo hrnec, abyste neměli na talíři pouze rozkouskovanou rybu).
K rybě přidáme pokrájené olivy na kolečka a víno. To vše spolu při středním plameni (3-4/6-9 dusíme promíchané pod pokličkou 15 minut.

5

Nejlepší je směs nechat proležet několik hodin (ideálně přes noc). Podává se teplá s americkými brambory a posypaná jarní cibulkou, ale výborná je i chladná s čerstvým bílým pečivem. Dobrou chuť!

5

Hodnocení receptu (1)

  1. Makrela

    Makrelu znám akorát na klacku ale tohle musí být taky strašně moc dobré

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled