Fotografie
Josef přidal úlovek Cejn velký...
před 5 hod
Fotografie
Josef přidal úlovek Štika obecná...
včera
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Josef přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem

Pečené makrely po řecku s americkými brambory

Karel Matiscsák 1 hodnocení
Recepty

Ač to napoprvé z fotek a ingrediencí nemusí tak vypadat, recept je vážně moc dobrý. Ovšem není to jeden z těch nejzdravějších způsobů, jak připravit jinak výživnou a chutnou mořskou rybu.

Suroviny

4x čerstvé makrely, vykuchané
80 g ideálně extra panenského olivového oleje (ale může být i slunečnicový)
1 středně velká cibule
200 ml kvalitního kečupu (takový, který pouští vodu – doporučuji značku Gustito z Penny)
Půlku citrónu
3 lžíce červeného vína
hrst zelených oliv
hrst černých oliv
sůl, pepř a chilli pro zvýraznění (nemusí být)

4
1:30 hod

Postup

1

Makrelám oddělte hlavy, dále prsní, hřbetní i ocasní ploutve. Podélně rozpulte a opatrně vyjměte páteře s obratlovými kostmi. Pak začistěte břišní stěnu od zbytků vnitřností a ryby důkladně propláchněte pod studenou tekoucí vodou.

2

Dobře prosolené rybí filety pokapejte citrónem a nechte alespoň 5 minut odpočinout. Během toho si rozpalte pánev a na oleji ryby smažte do zlatova. Až budete obracet filety kůží dolů, tak z počátku nezapomeňte pánví třást, aby se Vám kůže nepřichytila ke dnu pánve.

3

Opečené makrely vyjměte a dejte stranou, na stejném oleji nechte zpěnit cibuli do sklovata, poté přidejte kečup (nemusíte přidávat sůl, kečup je již dostatečně ochucený) a zalijte 200 ml vařící vody na zředění. Společně provaříme 10 minut.

4

Po 10 minutách přidáme opečené filety (doporučuji 4 kousky nechat v celku mimo hrnec, abyste neměli na talíři pouze rozkouskovanou rybu).
K rybě přidáme pokrájené olivy na kolečka a víno. To vše spolu při středním plameni (3-4/6-9 dusíme promíchané pod pokličkou 15 minut.

5

Nejlepší je směs nechat proležet několik hodin (ideálně přes noc). Podává se teplá s americkými brambory a posypaná jarní cibulkou, ale výborná je i chladná s čerstvým bílým pečivem. Dobrou chuť!

5

Hodnocení receptu (1)

  1. Makrela

    Makrelu znám akorát na klacku ale tohle musí být taky strašně moc dobré

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled