Fotografie
STANÉK založil otázku nabídka od souk...
před 18 hod
Fotografie
Radim okomentoval Výroba umělecký...
včera
Fotografie
Radim založil otázku Výroba umělecký...
včera
Fotografie
Radim okomentoval Na jaké pruty a...
včera
Fotografie
STANÉK založil otázku Legální a důvěr...
včera

Ryba, která ožívá s příchodem zimy

Marek iRybářství 27. října 2021 0 komentářů
ryba

foto: Jozef Májsky

Poznávání

Mnoho našich rybářů si v posledních letech oblíbilo mořský rybolov, především lov tresek na severu Evropy. Ti, kteří nemají chuť, zdravotní stav nebo finance na výlety až někam k polárnímu kruhu, ale nemusí přijít zkrátka, protože i v našich vodách lze chytit blízkého příbuzného těchto mořských ryb. Jejich bratránkem je totiž mník jednovousý (Lota lota), stálý i když poměrně tajemný obyvatel našich řek.

text: Jozef Májsky

Ještě donedávna byl mník u nás považován za vzácnou rybu. Toto tvrzení, opírající se o poznatky rybářů i ichtyologů, bylo do jisté míry opodstatněné před pár desítkami let, kdy byla značná část našich řek silně znečištěná. Dnes je ale situace o poznání lepší.

REKLAMA

řeka
Mník jednovousý žije ve všech rybích pásmech, nejvíce mu vyhovují prokysličené vody řek parmového pásma. Foto: Jozef Májsky

Limitujícím faktorem pro tento rybí druh je dostatečný obsah kyslíku ve vodě, který nesmí klesnout pod 4 mg/l a členité dno s množstvím úkrytů. Když jsou tyto podmínky splněny, objevuje se mník ve všech rybích pásmech od pramenů až po dolní úseky řek.

Rád požírá jikry pstruhů

Nejpočetnější populace nacházíme obyčejně v parmovém pásmu některých řek. Může jít i o částečně regulované úseky, kde mu vyhovují břehy opevněné lomovým kamenem. Zde nachází množství úkrytů. A když má i dostatek potravy, může se významně podílet na celkové biomase ryb těchto podhorských toků. V tekoucí vodě byla zjištěna početnost mníka až 171 ks/ha, resp. biomasa 43,2 kg/ha.

REKLAMA

Menší ryby se obyčejně zdržují ve skupinách, větší jedinci pak žijí samotářsky. Mník patří mezi druhy s noční aktivitou, přes den jsou proto jeho úlovky vzácné. Tento predátor opouští svůj úkryt za soumraku a začíná slídit po kořisti, kterou hledá především podél břehů a u dna.

Mladé exempláře požírají drobné korýše a červy, větší ryby pak loví larvy vodního hmyzu a dospělé jedinci preferují lov drobných rybek. Mník prý nepohrdne ani mihulí, rakem, nebo dokonce žábou, pochoutkou jsou pro něho i jikry jiných druhů ryb. Traduje se, že rád požírá jikry pstruhů, proto ho mnozí rybáři v pstruhových vodách nevidí rádi.

rybaření
Mník je noční ryba, záběry proto přicházejí obyčejně až po setmění. Foto: Jozef Májsky

Snad to může souviset s tím, že jeho aktivita narůstá s klesající teplotou vody a je nejvyšší při teplotě vody pod + 5 °C, tedy v zimě, kdy se na dně pstruhových toků vyvíjejí jikry pstruha potočního. Jestli je to potvrzeno exaktně, to nevím.

Miluje chlad

S příchodem zimy se nejenom zvyšuje mníkův apetyt, ale do nejmrazivější části roku spadá i jeho rozmnožování. Tře se od prosince do konce ledna – nejčastěji na dno s písčitým nebo jemně štěrkovitým dnem v pomalu proudících úsecích řek. Tření probíhá ve skupinách, kdy samice s několika samci vytváří charakteristické „klubko“.

Tento propletenec někdy lidé mylně považovali za zimující ryby. Protože mník má velice droboučké jikry, jedna samice jich naklade i milion. Vyznačují se značnou lepivostí, která ztěžuje jeho umělý výtěr. Jak uvádějí Hanel a Lusk (2005), roční produkce odchovaných mníků u nás dosahuje přes 8 milionů kusů.

Plůdek se líhne při teplotě vody 4–6 °C asi po 80 – 100 dnech. Potěr se pak zdržuje na mělčinách v zaplavené vegetaci. Úbytek tohoto druhu v některých vodách si lze vysvětlit i nevhodnými úpravami břehů, které znemožňují larvám nalézt po vylíhnutí vhodné prostředí.

jez
Oblíbeným stanovištěm tohoto dravce jsou jezy, kde ho lze ulovit na rybku, rybí filet nebo žížalu. Foto: Jozef Májsky

I přes hltavost, kterou je mník proslulý, není jeho růst v našich podmínkách nikterak rychlý a trvá řadu let, než dosáhne hmotnost 0,5 kg. Mník ve věku 8 let ze Sázavy měřil 56 cm a měl hmotnost 1,1 kg. Kusy těžké přes 1 kg a 60 cm dlouhé už patří mezi kapitální úlovky. Populace tohoto dravce v potocích a menších říčkách rostou pomaleji než populace jezerní nebo z velkých řek.

Jeho nejmenší lovná míra je v našich mimopstruhových i pstruhových revírech 30 cm, rybářské organizace si ji někdy upravují na 40 cm. Ve vodách severní Evropy a Asie dorůstá podstatně větších velikostí, největší exempláře měřily kolem 180 cm a vážily až 34 kg.

Domnívám se, že to souvisí s celoročně chladnější vodou v severních oblastech, která umožňuje mníkovi přijímat potravu prakticky celoročně, zatímco u nás se přes letní vedra postí. V našich zeměpisných šířkách byl největší mník jednovousý s hmotností 15 kg uloven v roce 1875 v Německu.

Nejvyšší potvrzené stáří tohoto druhu bylo 20 let, ichtyologové ale zjistili, že většina ryb zahyne před dosažením 5 let, takže se zapojí do reprodukce jen asi 2–3krát.

Mníka určitě lovili naši předkové odnepaměti

Píše o něm již Balbín (1679). Pro svoji zimní aktivitu a noční způsob života patřil zřejmě mezi méně časté úlovky rybářů i v minulosti. Snad nejčastěji se chytil na noční šňůru, kdy neodolal rousnici nebo mrtvé rybce, popřípadě vlezl do vrše. I dnes se lovu mníka věnují intenzivněji pouze někteří specialisté, kterým sníh a mráz nevadí. Vydat se na lov této ryby v létě totiž nemá valný význam.

úlovek
Vous na bradě a břišní ploutve posunuté až na hrdlo jsou typické pro mníka i mnohé druhy tresek. Foto: Jozef Májsky

Mníka hledáme nejčastěji v blízkosti překážek (kamenný zához, balvany, kořeny, jezy apod.), používáme přiměřeně pevné náčiní, které nám umožní okamžité zvednutí ryby ode dna a její rychlé vytažení. Protože je ale tento druh u nás hájený od 1. ledna do 15. března, lze se za ním vydat snad pouze v listopadu a prosinci. I to pouze na tocích, kde jeho lov povolily orgány ochrany přírody, protože jde o chráněný druh.

Vynikající maso

Odměnou za omrzající prsty a další nepříjemnosti provázející zimní rybolov je ale pak maso znamenité jakosti. Má bělavou, někdy slabě nažloutlou barvu, je pevné, prosté svalových kůstek, podobné masu z nejkvalitnějších druhů tresek.

Za zvláštní pochoutku jsou považována játra mníka, která mohou tvořit až 14 % hmotnosti ryby. Pozor si ale musíte dát na jejich dostatečné propečení, mohou totiž obsahovat vývojová stadia tasemnice, škulovce širokého. Ohroženi jsou gurmáni hlavně v Pobaltí a v severských zemích, kde mníčí játra často pojídají syrová s cibulí.

Játra mníka jsou velice mastná. Olej, který se z nich získával, nesměl v minulosti chybět v žádné lékárně. Olej uvolněný z jater zavěšených na slunci – Liquor hepaticus Mustelae fluviatilis – tedy tekutina z jater říční lasice, jak zní překlad latinského názvu léku, se pro vysoký obsah vitaminu A, o němž tehdy lidé neměli ani tušení, používal hlavně při léčbě očních chorob.

ryba v zimě
Jen vzácně se dočkáme záběru v mrazivém počasí i přes den – zde úlovek na sněhu. Foto: Jozef Májsky

Podle starších pramenů by měl mít i projímavý účinek. O všestranném využití této ryby sibiřskými národy svědčí i skutečnost, že z její kůže zhotovovali nepromokavé části oděvů a plynový měchýř zase nahradil drahé sklo v okně.

I když asi o stavu populací mníka v našich vodách detailní informace nemáme, lze konstatovat, že se vyskytuje lokálně. Jeho populace jsou většinou méně početné, na mnoha místech by snad bez vysazování uměle odchovaných násad i zanikly.

mník
Oblíbeným stanovištěm tohoto dravce je dno s množstvím úkrytů (balvany, kořeny apod.). Foto: Jozef Májsky

Nelze se proto divit tomu, že byl zařazen ve vyhlášce č. 395/1992 Sb. jako ohrožený druh a v Červeném seznamu mihulí a ryb ČR verze 2010 je uveden v kategorii „téměř ohrožený“ (NT – Near Threatend). Protože ale rybářský tlak na mníka není nikterak velký a snad nepatří ani k běžným úlovkům predátorů, doufejme, že se mu bude v našich vodách dařit alespoň tak jako dnes.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled