Mohlo by se zdát, že sladké kuličky hroznového vína a chuť ryby k sobě nejdou. Napadlo mě tuto kombinaci vyzkoušet. A když se mi podařilo na pstruhovém revíru ulovit sivena, pustil jsem se do vaření.

Text: Ivo Novák, foto: autor

Budeme potřebovat:

  • Siven
  • Citron
  • Sůl
  • Koření na ryby
  • Česnek
  • Sádlo
  • Hroznové víno
  • Brambory

Příprava:

Sivena podélně rozřízneme na dvě poloviny.  Maso pod studenou tekoucí vodou opláchneme a v míse s citronovou šťávou a vodou zbavíme kůži ochranné vrstvy slizu. Připravené půlky osolíme, posypeme kořenicí směsí na ryby a potřeme rozmačkaným česnekem. Kdo česnek nemá rád, může ho vynechat.

Rybu kořeníme ze všech stran. Půlky ryby pokrájíme na menší kousky. V pánvi rozpustíme poctivé domácí sádlo a do něj pustíme asi pětadvacet na půlky rozkrájených kostiček hroznového vína (klidně i mnohem víc) a částečně je osmažíme. Víno pustí sladkou šťávu a ta pak ochutí i maso, které posléze přidáme mezi pokrájené kuličky.

Příloha:

Když je ryba hotová, což je za chvilku, vyndáme ji na talíř a coby přílohu zvolíme brambory usmažené, vařené, popřípadě americké či hranolky. Prosmažené maso vložíme na talíř a do pánve k hroznovému vínu přidáme uvařené brambory ve slupce pokrájené na menší kousky a posypané kořením na americké brambory.

Poznatek:

Vepřové sádlo mnozí odsuzují, ale já vzpomínám na štiku, kterou dělával Jirka Hladík právě na sádle s cibulkou, houbami a bazalkou. Na její chuť se nedá zapomenout. Chtěl jsem si jí připomenout. Ryba na sádle má podle mě specifickou chuť.

Napsat komentář