Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 16 hod
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
před 16 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 16 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 17 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 17 hod

Smradlavé žraločí maso jako skvělá nástraha. Rybáři na něj ulovili v Ohři obrovského sumce

Marek iRybářství 20. července 2023 4 komentářů
sumec

foto: Daniel Mistoler

Novinky

Sumec zabral na hákarl, což je specifický islandský pokrm připravovaný z masa žraloka malohlavého. Parta čtyř kamarádů sumce na začátku července ulovila mezi lounským a březenským jezem na Ohři.

text: Marek Kožušník

„Kamarád nám hákarl dovezl z dovolené na Islandu na ochutnání, ale nikomu se do toho nechtělo, maso fakt hodně smrdělo. Tak jsme to s kamarády zavezli a dali na trhačku. A zabral tenhle velký sumec,“ řekl pro iRybářství Daniel Mistoler, jeden z rybářů.

REKLAMA

Čtyři kamarádi, Daniel Mistoler, Martin Matiáško, Jan Izera a Pavel Bajer, spolu rybaří často, tvoří Kapr Team. Přesto se nezaměřují čistě na kapry, loví víceméně všechny ryby. Tak velkého sumce ale vytáhli poprvé.

Hákarl
Hákarl, specifický islandský pokrm připravovaný z masa žraloka malohlavého. Foto: Daniel Mistoler

„Sumec měřil 201 cm a vážil 57 kg. Zabral 4. července po čtvrté hodině ráno, zdolávali jsme ho dvacet minut z lodi. Dal nám docela zabrat,“ vyprávěl Daniel Mistoler.

REKLAMA

„Tak velká ryba vyžírá v řece hodně ryb, sumce jsme nevrátili vodě, ale vyudili,“ dodal rybář.

Odporné jídlo, nebo účinná nástraha?

Hákarl (plným názvem kæstur hákarl, nakládaný žralok) je islandský národní pokrm. Jde o hluboce fermentované žraločí kousky pronikavé vůně a chuti a rozhodně není kulinářskou pochoutkou pro slabé nátury.

sumec
foto: Daniel Mistoler

Připravuje se z masa žraloka malohlavého (Somniosus microcephalus). Jeho krev obsahuje velké množství močoviny, která mu umožňuje udržovat osmotický tlak. Proto je maso žraloka malohlavého pro člověka jedovaté a vyžaduje před konzumací zvláštní úpravu. Musí se kvasit pod velkým tlakem, při kterém z masa škodlivá tekutina vyteče.

Hákarl se vyznačuje silným specifickým zápachem po amoniaku a pikantní chutí, která připomíná uleželý sýr. Zvládnou ho ochutnat jen ti nejotrlejší. Turisté, kteří to zkusili, tvrdí, že je to nejhorší, nejodpornější a nejsmradlavější věc, jakou kdy jedli.

sumec
foto: Daniel Mistoler

Slavný britský šéfkuchař Gordon Ramsay maso po ochutnání vyplivl. Jeho kolega, anglický šéfkuchař a moderátor Ainsley Harriot, byl sice odvážnější, tenhle gastrozážitek ale popsal jako „žvýkání matrace nasáklé močí“.

Když vám tedy hákarl někdo z dovolené přiveze, možná je opravdu lepší využít ho jako atraktivní nástrahu, kterou naše ryby ještě neznají.

sumec
foto: Daniel Mistoler
REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (4)

  1. To je demence.Nechápu proč jste ho nenechali být. Lidí jsou fakt tlupa debilů.

  2. Dementní kapraři…..mají strach že by tem sumec mohl sežrat některé z těch jejich smradlavých vodních prasat…..přitom sumec radši nahulí do hejna bílé ryby než aby honil jednoho hnusnyho kapra,kterej mu stejně uplave.a on ztratí víc energie než získá…. Za mě prostě hloupí kapraři retardovaní…..nemají úctu k rybám……vždyť je ten sumec starší jak ten co ho chytl…….

  3. Dementní chyťapusťáci. Co je tohle dneska za módu, chytat ryby pro pobavení dementa. Dobře, že ten úLOVek sežrali.

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled