Štika má poměrně suché maso, proto je dobré doplnit pokrmy z ní o nějakou omáčku, například sýrovou.

Text: Dalibor Marounek, foto: autor

Potřebujeme:

  • porce masa ze štiky
  • hladkou mouku
  • citron
  • máslo
  • sůl

Na omáčku:

  • asi čtyři polévkové lžíce hladké mouky
  • máslo
  • jednu cibuli
  • trochu sladké smetany
  • 100 g nastrouhaného sýra eidam
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek

Příprava:

Podkovy ze štiky osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme je aspoň hodinu odležet. Pak je obalíme v hladké mouce, opečeme z obou stran na másle a odložíme do mírně předehřáté trouby.

Omáčku připravíme tak, že z másla, jemně nakrájené cibule a hladké mouky vytvoříme světlou jíšku, kterou zalijeme smetanou a pak směs za stálého míchání vaříme do doby, než zhoustne.

Pak do ní vmícháme nastrouhaný sýr, osolíme ji a dochutíme pepřem a muškátovým oříškem. Porce štiky vyndáme z trouby, dáme na talíře, přelijeme je omáčkou a máme hotovo. Jako příloha se nejlépe hodí vařené brambory.

Napsat komentář