Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 2 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 21 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Úk...
včera
Fotografie
Jiří okomentoval Jak na líny...
včera

Deset pravidel rybářské etiky. Dodržujete všechny?

strunc 3. října 2020 1 komentářů

Novinky

Jsou nepsaná pravidla, která se u vody dodržují, i když se o nich nahlas moc nemluví. Tady je deset nejdůležitějších, která by měl znát opravdu každý!

Text: David Štrunc, foto: repro anglingtimes.co.uk, David Štrunc

Plašení ryb kolegovi

To snad nikdo nedělá. Rybářský řád nám jasně říká, jak daleko máme být od sebe při chytání vzdáleni. I přesto se třeba při zahájení pstruhové sezony stane, že se rybáři potkají v jedné tůni. Většinou vyhrává ten bezohlednější, protože člověk, který souzní s přírodou a podél potoka se plíží, často tento tlak nevydrží a raději odejde domů. O různém házení kamenů a klacků do vody ani nemluvě. Buďte k ostatním ohleduplní!

REKLAMA

Hlásiče na plné pecky

Občas to u vody vypadá, že hlásiče nemají vypínače, ani možnost regulace hlasitosti. Věřte, že ne všichni rybáři v okolí potřebují vědět, že máte záběr nebo přehazujete pruty. Pokud nutně potřebujete, aby vám hlásiče oznámily záběr zvukem, nastavte si rozumnou hlasitost.

hlásiče záběru

Noční svícení

Žijeme v době, kdy každý, kdo loví v noci, vozí k vodě čelovku. Nepsaným pravidlem je nejen to, že bychom neměli svítit do vody sobě ani kolegům, ale zároveň bychom neměli rybáře v okolí oslepovat tím, že budeme svítit přímo na ně. Světlo je v noci třeba používat co nejméně.

REKLAMA

Nepoužité krmení

Odcházíte od vody a zbylo vám ještě mnoho červů, pelet nebo šrotu. Co s tím? Většina rybářů krmení nasype hned vedle břehu do vody a jede domů. Rybář, který přijede těsně po vás, bude asi velmi nemile překvapen. Pokud se chcete zbavit krmení, naházejte ho dál od břehu, nebo si jej odvezte domů a použijte při příští výpravě.

ouklej

Dopřejte prostor ostatním

To platí především na menších vodách. Stejně, jako byste se k nikomu nevmáčkli, abyste mohli použít jeden pisoár, neházejte své montáže těsně vedle nástrah kolegy. Pokud to jinak nejde, a jinde se nahodit nedá, nejprve se s ním domluvte, jestli mu nebudete překážet.

Získávání informací

Vždycky je dobré zeptat se místních rybářů, jak to na revíru funguje, na co ryby berou a kde jsou nejlepší místa. Rozhodně bychom to ale neměli dělat tak, že přijdeme ke kolegovi, vyrveme mu montáž z rukou se slovy: „Hele vole, ukaž na co chytáš!“ Smějete se a přijde vám to nereálné? Věřte, že i takoví lidé jsou mezi námi. Osobně se mi to při muškaření několikrát stalo.

Zakrmené místo

Toto je opravdu složitý problém. Samozřejmě máte právo si u vody sednou kamkoli, nicméně pokud si kolega na nějakém místě týden v kuse vnadí s tím, že si tam půjde o víkendu zachytat, je neetické mu jeho místo zasednout.

Buďme tolerantní

Často dochází na břehu řek a rybníků k zbytečným slovním potyčkám. Ve výsledku nás k vodě táhne stejná věc a je jedno, jestli sedíme při lovu kaprů, jdeme po břehu s přívlačovým prutem nebo jedeme na kajaku. Pamatujme na to, že nejen my, ale i ostatní si chtějí užít pobyt u vody. S úsměvem jde všechno líp a možná budete překvapeni, že narazíte i na pohodové lidi.

Nepodvádějte

K čemu vám je, že kaprovi přidáte 4 cm nebo 2 kg? Ve výsledku je to stejně o vašem pocitu a o vašem překonávání rekordů. Tak proč balamutit lidi tím, že jste ulovili větší rybu, než jaká ve skutečnosti byla.

K rybám se chovejte šetrně

Ne každý nosí podložku a ne každý chce chytat obrovské kapry a sumce. Úctu si však zaslouží i malé a běžné ryby. Chovejme se k nim podle toho, ať nám ryby v řekách zůstanou i pro další generace.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (1)

  1. Hlásiče „na plné pecky“ mi opravdu vadí a několikrát mě vyhnaly od vody. Jdu si odpočinout do klidu a někdo potřebuje vzbudit, aby vytáhl zaseklou rybu (přehlušit tablet v bivaku, halas popíjejících kamarádů). Pokud vím, že někdo chodí někam zakrmovat, tak tam nelezu. Ale abych seděl u vody a někdo přišel s tím, že tady týden krmí a mám vypadnout )případně mě přehazoval apod.) to je na facku. Totéž bojovníci za 70+, kteří s vrčení „do pr…e zase cejn“hodí rybu do rákosí, v lepším případě obloukem zpět do vody. Ne všichni jsme rybáři s láskou k přírodě, někteří jsou těžaři, kterým se musí povolenka vyplatit nebo prchají s kumpány před manželkou.

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled