Fotografie
Josef okomentoval Střevle potoční...
před 10 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Ha...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Bohutínští rybá...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Polévka z mlíčí...
včera
Fotografie
Josef přidal úlovek Jelec tloušť...
včera

Konzumace ryb může zachránit pacienty s těžkým průběhem covidu

Marek iRybářství 13. října 2021 0 komentářů

foto: pixabay.com

Novinky

Covid-19 způsobuje těžký akutní respirační syndrom vyvolaný koronavirem SARS-CoV-2. Vážnou komplikací je pneumonie, kterou lékaři pozorují až u 30 % případů středně a těžce nemocných. Zachránit je mohou, zjednodušeně řečeno, ryby.

text: Marek Kožušník

„Pokud v ČR zemřelo na covid-19 asi 30 tisíc lidí, mohlo teoreticky těžkou pneumonii přežít přes 5 tisíc z nich, kdyby dodržovali nutriční doporučení a jejich těla netrpěla nedostatkem omega-3 mastných kyselin,“ uvedl vedoucí projektu a vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu Jiří Ruprich.

REKLAMA

Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin, které jsou obsaženy především v tučných rybách, zvyšuje schopnost těla bránit se zánětu. Může pomoci i při pneumonii, která je vážnou komplikací covidu-19. Ukázala to studie cílená na prevenci chronických zánětů, kterou provedlo Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno.

Dostatek omega-3 mastných kyselin, zjednodušeně řečeno, pomáhá membránám buněk v lidském těle, aby byly odolnější vůči zánětu, který vyvolá útok viru, a to především na úrovni plic. Studie prokázala zásadní rozdíl mezi odolností buněk v těle osob s dostatkem a naopak nedostatkem omega-3 mastných kyselin.

REKLAMA

Omega-3 mastné kyseliny se nacházejí například v tučných rybách, jako je losos, tuňák a makrela, nebo v mořských řasách či rybím tuku. Ten se prodává v mnoha variantách a je běžně dostupný v potravinových doplňcích v lékárnách.

makrela
foto: Wikimedia Commons

Ve studii bylo 160 lidí, u kterých odborníci na počátku hospitalizace udělali diagnostiku 20 mastných kyselin, které jsou nejvíce obsaženy v buněčných membránách. Lidé, jejichž tělo bylo na tom lépe s obsahem omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem, měli větší šanci přežít. Podobné výsledky přinesly podle zdravotního ústavu také odborníci z USA a Španělska.

Studie Státního zdravotního ústavu i rozsáhlé studie ze zahraničí potvrzují, že správný poměr omega-3 mastných kyselin v organismu působí jako prevence zánětů a přináší benefity z hlediska řady chronických onemocnění, včetně například revmatické artritidy, diabetu, obezity a selhávání srdce.

Omega-3 mastné kyseliny podporují dobrou koncentraci dětí, učení i jejich paměť a celkově pozitivně ovlivňují chování dětí při výuce.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled