Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
před 23 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
před 23 hod
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
předevčírem
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 4 dny

Konzumace ryb může zachránit pacienty s těžkým průběhem covidu

Marek iRybářství 13. října 2021 0 komentářů

foto: pixabay.com

Novinky

Covid-19 způsobuje těžký akutní respirační syndrom vyvolaný koronavirem SARS-CoV-2. Vážnou komplikací je pneumonie, kterou lékaři pozorují až u 30 % případů středně a těžce nemocných. Zachránit je mohou, zjednodušeně řečeno, ryby.

text: Marek Kožušník

„Pokud v ČR zemřelo na covid-19 asi 30 tisíc lidí, mohlo teoreticky těžkou pneumonii přežít přes 5 tisíc z nich, kdyby dodržovali nutriční doporučení a jejich těla netrpěla nedostatkem omega-3 mastných kyselin,“ uvedl vedoucí projektu a vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu Jiří Ruprich.

REKLAMA

Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin, které jsou obsaženy především v tučných rybách, zvyšuje schopnost těla bránit se zánětu. Může pomoci i při pneumonii, která je vážnou komplikací covidu-19. Ukázala to studie cílená na prevenci chronických zánětů, kterou provedlo Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno.

Dostatek omega-3 mastných kyselin, zjednodušeně řečeno, pomáhá membránám buněk v lidském těle, aby byly odolnější vůči zánětu, který vyvolá útok viru, a to především na úrovni plic. Studie prokázala zásadní rozdíl mezi odolností buněk v těle osob s dostatkem a naopak nedostatkem omega-3 mastných kyselin.

REKLAMA

Omega-3 mastné kyseliny se nacházejí například v tučných rybách, jako je losos, tuňák a makrela, nebo v mořských řasách či rybím tuku. Ten se prodává v mnoha variantách a je běžně dostupný v potravinových doplňcích v lékárnách.

makrela
foto: Wikimedia Commons

Ve studii bylo 160 lidí, u kterých odborníci na počátku hospitalizace udělali diagnostiku 20 mastných kyselin, které jsou nejvíce obsaženy v buněčných membránách. Lidé, jejichž tělo bylo na tom lépe s obsahem omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem, měli větší šanci přežít. Podobné výsledky přinesly podle zdravotního ústavu také odborníci z USA a Španělska.

Studie Státního zdravotního ústavu i rozsáhlé studie ze zahraničí potvrzují, že správný poměr omega-3 mastných kyselin v organismu působí jako prevence zánětů a přináší benefity z hlediska řady chronických onemocnění, včetně například revmatické artritidy, diabetu, obezity a selhávání srdce.

Omega-3 mastné kyseliny podporují dobrou koncentraci dětí, učení i jejich paměť a celkově pozitivně ovlivňují chování dětí při výuce.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled