Fotografie
Josef přidal úlovek Štika obecná...
před 17 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Josef přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
včera

Učíme se ve Vodňanech: Zjišťujeme základní parametry vody

Marek iRybářství 10. července 2023 0 komentářů
kvalita vody

Práce se spektrofotometrem v laboratoři. Foto: Jiří Hronek

Poznávání

Jednou z rybářských dovedností by mělo být i hlubší porozumění rozborům vody. Tedy mít schopnost základní rozbor vody provést a umět ho také interpretovat. Na rybnících jde především o kyslík, teplotu, pH, alkalitu, amoniak a průhlednost. Na tato stanovení poslouží oximetr a rybářská COMBI souprava.

text: Jiří Hronek

Zároveň by měli rybáři chápat význam i dalších laboratorních rozborů, které pro ně vykonávají akreditované laboratoře v rámci hodnocení pravidelných odběrů vzorků vody z rybníků. Výsledky provedených rozborů by neměly být pouze založeny do dokumentace, která se následně odesílá na vodoprávní úřad, ale hospodáři (a krajští úředníci) by se nad výsledky měli zamyslet a případně upravit hospodaření na rybnících.

REKLAMA

V rámci laboratorních stanovení se obvykle řeší biochemická spotřeba kyslíku (BSK5), chemická spotřeba kyslíku (CHSKMn), celkový fosfor (Pcelk.), dříve také amoniakální dusík (NH4-N) a případně dusičnanový dusík (NO3-N). Všechny tyto parametry můžeme stanovovat i v rámci cvičení z hydrobiologie či chemie ve školních laboratořích.

BSK5 stanovujeme přístrojem OxiTop od WTW. Výsledky nám poskytnou informaci o množství rozpuštěných biologicky rozložitelných organických látek. Norma pro povrchové vody 6 mg/l bývá ve většině případů překročena, někdy i několikanásobně. Na vině může být jak rybářské hospodaření (nadbytečné hnojení, přikrmování či vysoké obsádky) tak i vnos organiky z povodí a kanalizací.

REKLAMA

CHSK řeší také organické látky. Na stanovení CHSK můžou být použita dvě činidla (porovnávat můžeme pak výsledky stanovené vždy stejným činidlem) – dichroman draselný (CHSKCr) nebo manganistan draselný (CHSKMn). První jmenované činidlo není pro rybníky vhodné, protože oxiduje i látky (huminy), které přirozeně do koloběhu živin prakticky nevstupují. Vytváří se tak falešný pocit vysoké organické zátěže. CHSKMn provádíme v laboratoři titračně (norma je 20 mg/l); CHSKCr pomocí dvou přístrojů: termoreaktoru a spektrofotometru.

hydrologie
Spektrofotometr (vlevo) a termoreaktor. Foto: Jiří Hronek

Celkový fosfor (Pcelk) nám dává důležitou informaci o množství této limitující živiny, jejíž vyšší hodnoty podporují např. růst sinic, které po následném rozkladu mohou vyvolat problémy s kyslíkem v rybníku. Průměrná hodnota se pohybuje kolem 0,25 mg/l. Přesto se ale najdou rybníky, kde se hodnota celkového fosforu dostává nad hranicí 1 mg/l. To bývá obvyklé pro nádrže, do kterých ústí splaškové vody (těchto rybníků je u nás pořád poměrně hodně).

Limit pro rybníky je 0,2 mg/l, nicméně koupací vody by měly mít Pcelk pouze do 0,05 mg/l – to je hodnota, při které se sinicové vodní květy už zpravidla netvoří. Na rybnících s vyššími hodnotami Pcelk bychom vůbec neměli uvažovat o dalším vnosu živin formou hnojení a měli bychom i velmi zvážit povolení k chovu polodivokých kachen pro myslivecké spolky.

hydrologie
Rozbor COMBI soupravou. Foto: Jiří Hronek

Jedna divoká kachna vyprodukuje za den zhruba stejně fosforu, jako 0,7 člověka. A to je při počtech až stovek vysazovaných kachen na hektar další významná živinová zátěž, která se nakonec může projevit ve formě intenzivních rozkladných procesů a úhynu ryb na nedostatek kyslíku. Pcelk. stanovujeme podobně jako další parametry ve škole pomocí termoreaktoru a spektrofotometru od WTW.

Amoniakální dusík (NH4-N) je parametr odkazující na další živinu ve vodě (norma do 0,5 mg/l), která může být ve vyšších hodnotách pro ryby toxická. V kombinaci s vysokým pH a teplotou v rámci těchto amonných iontů roste podíl jedovaté formy (NH3). Na úrovni desetin mg/l této sloučeniny už hrozí chronické poškození žaber ryb, při hodnotách v jednotkách miligramů na litr už ryby akutně hynou.

Tyto i další rozbory vody by v kombinaci se strukturou zooplanktonu a fytoplanktonu měly napomáhat k většímu porozumění unikátnosti jednotlivých rybníků ve vztahu k povodí a k předcházení případným problémům.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled