Fotografie
Josef přidal úlovek Štika obecná...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny
Fotografie
Josef přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny

Články - Pstruh duhový

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Praxe
26. dubna 2023

Duben budiž pochválen

Ani nepočítám, pokolikáté letos prožívám to napjaté očekávání, které každoročně provází zahájení pstruhové sezony. Nervózně sleduji datum v kalendáři a přemýšlím o tom, jaké bude počasí a kam se vydám. V posledních letech dojíždím na menší, nepříliš navštěvované potoky a menší říčky, kde nebývá tak přelidněno.

Praxe
17. dubna 2023

Zahájení pstruhové sezony: Už se zase těšíme!

Už tradičně 16. dubna začíná pstruhová sezona a milovníci kropenatých elegánů se už nemohou dočkat. Toužebně listují kalendářem, dovazují nové nebo chybějící vzory mušek a kontrolují své rotačky, twistery či miniaturní wobblery, prostě zahájení už klepe na dveře!

Novinky
22. března 2023

Potočáci z plovoucích inkubátorů osidlují pražské toky. Pomohly i Norské fondy

Pražští rybáři vysadili do Radotínského a Únětického potoka okolo osm a půl tisíc jiker pstruhů obecných. Zatím jsou umístěny v plovoucích inkubátorech, které je chrání, než vyrostou. Informují o tom na svém webu.

Poznávání
23. února 2023

Učíme se v Třeboni: Nepůvodní lososovité ryby pstruh duhový a siven americký (2)

V úvodním článku byli pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss) a siven americký (Salvelinus fontinalis) probráni z hlediska výskytu a průběhu života. Tato část je věnována především jejich rozmnožování na našem území.

Poznávání
20. února 2023

Učíme se v Třeboni: Nepůvodní lososovité ryby pstruh duhový a siven americký (1)

Pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss) a siven americký (Salvelinus fontinalis) pochází původem ze Severní Ameriky. Siven americký se původně vyskytoval v řekách patřících do úmoří Atlantského oceánu, pstruh duhový je z řek ústících do Tichého oceánu.

Zahraničí
13. ledna 2023

Na rybách ve Skotsku

Do Skotska mě a kamaráda Milana v květnu pozval můj spolužák a vášnivý muškař Michal, který v této zemi žije už 11 let. Protože se Michal živí jako taxikář a pátky a soboty musí vydělávat, mohl se nám věnovat až v neděli. Inu, práce je práce. Proto nás seznámil s dalším muškařem, Jardou. Ten ve Skotsku žije 10 let.

Novinky
30. listopadu 2022

Dnes končí lov na pstruhovkách, muškaři a vláčkaři ale od vody nemusí

Letošní muškařská sezona uběhla jako voda. Dnešek je poslední den, kdy můžou muškaři a fanoušci přívlače vyrazit ke svému oblíbenému pstruhovému revíru. Jako vzpomínku nabízíme dnes vydané video z muškaření v Montaně.

Novinky
14. listopadu 2022

Dvojí metr při odškodnění za otravu řeky? Vodárna peníze dostala, rybáři ne

V noci na 8. října 2019 unikla do Drnového potoka toxická látka určená k moření dřeva. Viníkem byla dřevařská společnost Holz Schiller v Lubech u Klatov. Firma rybářům škodu dodnes neuhradila, ačkoliv s plzeňskou vodárnou se nedávno mimosoudně vyrovnala a zaplatila jí zhruba půl milionu korun. Informoval o tom server Novinky.cz.

Praxe
11. října 2022

Říjnové Rybářství: S ploutvemi za pstruhy

Rybaření z bellyboatu už dávno není žádná žhavá novinka. Kromě muškařů tuhle šikovnou pomůcku používají rybáři i při dalších rybolovných technikách. Jednomístné plavidlo poháněné ploutvemi na nohou je nenáročné na přepravu a dává člověku velkou svobodu, co se týče výběru lovného místa.

Praxe
4. září 2022

Chyť a pusť? Skoro pětina ryb uhyne

Metoda chyť a pusť získává celosvětově na popularitě. Rybáři jsou díky mediím, reklamám, ale i samotným rybářským ikonám tlačeni do pouštění svých úlovků. „Rybu, kterou nepustíš, znovu nechytneš,“ zní ze všech „koutů“ internetu. Je tomu tak doopravdy?

Praxe
19. srpna 2022

Základní pravidla pro výběr správné mušky

Někteří rybáři si s výběrem mušky příliš hlavu nelámou. V krabičce jim leží pár osvědčených vzorů a oni se řídí jen podle toho, zda vidí sběr ryb na hladině, nebo nikoli.

Praxe
16. srpna 2022

První muškařina

Když jsem jako malý kluk začínal s muškařinou, bylo mi 13 let. Pustil jsem se do neznáma – do takzvané královské disciplíny. Všichni ti staří pardálové, kteří muškaří celý svůj život, a kteří znají každý kámen v řece, moc dobře věděli, kolik práce mě čeká.

Praxe
10. června 2022

Lávky, nejlepší pozorovatelny veškerého dění ve vodě

Pohled ze břehu nebo z vody nikdy neumožní spatřit to, co je vidět nadhledem z lávky. Použijeme-li polarizační brýle, pak vidíme téměř vše.

ČRS a MRS
26. května 2022

Vysazování nepůvodních druhů ryb bude jednodušší, rozhodla vláda

Vláda včera přijala návrh nařízení, které zjednoduší vysazování nepůvodních druhů ryb v ČR. Jde například o pstruha duhového, sivena amerického, amura bílého nebo několik druhů jesetera.

ČRS a MRS
16. května 2022

O víkendu proběhlo na Vltavě ve Vyšším Brodě mistrovství ČR v LRU – muška na řece

V termínu 13. – 15. 5. proběhlo v jižních Čechách XXXIV. mistrovství ČR v lovu ryb udicí – muška na řece. Pořadatelem šampionátu byl ČRS, Jihočeský ÚS a Muškařský klub RSK České Budějovice, akce se konala s pověřením Rady ČRS, která o tom informuje na svých stránkách.

První Předchozí 1 2 3 4 6 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled