Pro většinu rybářů je losos králem všech ryb. Kdo měl jednou tohoto bojovníka na udici, nikdy na to nezapomene. Pokud jste to štěstí neměli nebo se na lososy nedostane, může zalovit v supermarketu, kde bývá čerstvých lososů dostatek.

Text: Otto Pospíšil, Josef Kuthan

Přísady (pro 4 osoby)

  • 4 podkovy z lososa,každá by měla vážit asi 170 g
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 30 g  přepuštěného másla
  • 150 g cibule (nejlepší je šalotka)
  • 250 g žampiónů
  • 0,5 l červeného vína
  • 1 větvička tymiánu, 1 bobkový list
  • 2 hřebíčky
  • 50 g másla
  • 2 polévkové lžíce sekané petrželky
  • sůl
  • pepř

Příprava
Podkovy z lososa opláchneme, osušíme, okořeníme a obalíme v mouce. V přepuštěném másle je po obou stranách opečeme a vyjmeme. Ve zbytkovém másle osmahneme šalotku a žampiony. Vše smočíme červeným vínem, přidáme tymián, bobkový list, hřebíček a zpola zavaříme.

pstruh ve výskoku
Foto: pixabay.com

Přidáme lososa, zakryjeme pokličkou a asi 10 minut dusíme. Filety pak vyjmeme a ponecháme na teplém místě. Bobkový list, hřebíček a tymián odstraníme, šťávu procedíme, šalotku a žampióny ponecháme v teple. Scezenou kapalinu zredukujeme asi na polovinu. Šťávu zahustíme chladnými kostkami másla, přidáme petrželku, žampióny a šalotku.

Na předehřátý talíř úhledně uspořádáme porce lososa a přelijeme je šťávou. Jako přílohu zkuste hlávkový salát a (poněkud nezvyklé) nudle s máslem.