Parmice je výborná mořská ryba s bílým masem a velmi malým množstvím kůstek, které se dají snadno odstranit. Nedorůstá velkých rozměrů, prodávají se kusy v délce kolem 25–30 cm, takže na 1 kg připadne zhruba 4–5 ryb.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • asi 1 kg parmice nachové, kterou koupíme skoro v každém větším supermarketu
  • 300 g rajčat
  • citron
  • máslo
  • bobkový list
  • rozmarýn
  • tymián
  • sůl
parmice nachová
foto: Dalibor Marounek

Příprava:

Ryby omyjeme a narovnáme je do pekáče. Na každou rybu položíme kousek másla, bobkový list, posypeme je rozmarýnem a tymiánem a nakonec osolíme. Rajčata a citron nakrájíme na kolečka a těmi ryby v pekáčku obložíme. Pekáč nahoře přikryjeme alobalem a vše pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 15-20 minut. Před koncem pečení alobal odstraníme a jídlo ještě asi pět minut dopékáme. Podáváme s bramborem, popřípadě s hranolky či kroketami.