Fotografie
Jiří přidal úlovek Kapr obecný...
před 24 hod
Fotografie
Jakub přidal úlovek Kapr obecný...
před 24 hod
Fotografie
Josef přidal úlovek Jelec jesen...
před 24 hod
Fotografie
Josef okomentoval Poznejte ho a u...
včera
Fotografie
Josef okomentoval Nevšední gumové...
včera

Staročeská kapří polévka

Marek iRybářství 0 hodnocení
polévka Recepty

Baštýř se staral o soustavu rybníků, zajišťoval výlovy, uchování ryb v sádkách, přepravu na trh atd. Práce to nebyla lehká a po ní teplá rybí polévka přišla vhod. Není překvapením, že nejlepší rybí polévky vařily právě ženy baštýřů. Některé jejich recepty jsou rodinné stříbro a nejlepší recepty na pokrmy z ryb vznikly na Třeboňsku, který proslul rybníkářstvím a chovem ryb. Následující recept na hutnou polévku se objevil ve starší kuchařce Ryby podle baštýřek z Třeboňska od autorů M. Huleho a F. Kuby.

text: Dalibor Marounek

Suroviny

  • přibližně 200 až 300 g vnitřností z kaprů (játra, mlíčí, jikry)

  • 3 až 4 kapří hlavy + ocasy a další odřezky

  • 120 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)

  • 60 g moučného másla (30 g másla prohněteme s 30 g hladké mouky)

  • 2 l vody + 3 dl vody

  • 3 cibule

  • 2 mrkve

  • čtvrt celeru

  • 2 bobkové listy

  • 6 kuliček nového koření

  • muškátový květ

  • pepř

  • sůl

  • nasekaná petrželka

  • osmažené kostky housky

6
75 minut

Postup

1

V mírně osolené vodě vaříme 20 minut vnitřnosti s pokrájenou zeleninou.

2

Scedíme, vychladnuté mlíčí nakrájíme na kousky a z jiker odstraníme blanku.

3

Do druhého hrnce vložíme kapří hlavy bez žáber a očních bulv, ocasy a další odřezky, přidáme překrojené cibule, zeleninu v celku, osolíme, přidáme koření a vaříme na mírném ohni 45 minut.

4

Vývar scedíme a zeleninu a rybí hlavy necháme vychladnout.

5

Do vývaru přidáme nakrájené mlíčí, jikry a obrané rybí maso a nakrájíme uvařenou zeleninu.

6

Polévku zahřejeme, přidáme kuličky moučného másla, ochutíme muškátovým květem, solí, pepřem a necháme pět minut povařit.

7

Polévku nalijeme do talířů, přidáme opečené kostičky housky a posypeme nasekanou petrželkou.

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled