Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 24 hod
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
před 24 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera

Tloušť, král chladných vod

Marek iRybářství 19. ledna 2022 0 komentářů
tloušť

foto: Lenka Hofmanová

Praxe

V zimních měsících mám konečně dostatek času věnovat se menším druhům ryb, které během sezony zanedbávám. Nekorunovaným králem chladných vod na mimopstruhových revírech je bezesporu jelec tloušť.

text: Zdeněk Hofman

Netuším, jak mohl ke svému poněkud hanlivému jménu přijít, vždyť jeho vzhled nemá s nadváhou pranic společného. Tloušť je elegán s protáhlým válcovitým tělem a ladné jsou i jeho pohyby, když pluje pod hladinou a hledá něco na zub.

REKLAMA

Tloušť je velký labužník a gurmán. Někdy dokáže zhltnout úplně všechno, jindy bývá naopak vybíravý jako nejfajnovější zákazník michelinské restaurace.

Strategie lovu

Při zimních toulkách kolem řeky a potoků narazím na tlouště velmi často, ať už cíleně nebo náhodou. Začátkem sezony jsou možnosti lovu pochopitelně ochuzené o přívlač a zakázané je i nastražování rybiček.

REKLAMA

Zbývá tedy klasická položená nebo plavaná. Šoulačku se splávkem však můžeme nahradit jednou méně používanou, a přitom velmi úspěšnou metodou. Tloušť jako rozený všežravec miluje v zimních měsících syrová játra.

nástraha
foto: Lenka Hofmanová

Musím se přiznat, že teď, když píšu tyto řádky, si uvědomuji, že jsem lov na játra nikdy nezkoušel v létě. Možná by tloušťům šmakovaly i v teplých dnech, pravda ale je, že máme spoustu jiných možností a navíc – syrová játra se v horku jistě rychle kazí.

Proužky jater se dají nastražovat i při lovu na plavanou, mnohem napínavější je však chytání na lehko.

Příprava jater

Postup je celkem jednoduchý. Nákup jater svěřuji manželce, která se postará i o jejich zpracování. Drůbeží játra nakrájí na nudličky o rozměrech cca 2 x 3 cm. Je dobré krájet je tak, aby vždy na některé straně zůstala tužší povrchová vrstva, ve které háček dobře drží.

Určitě se vyplatí provést tuto přípravu před lovem doma. Krájení v zimě u vody moc pohodlné není, navíc bereme jen potřebné množství a zbytek zmrazíme pro příští výpravu. Velikost háčku vybíráme podle velikosti nástrahy.

játra
foto: Lenka Hofmanová

Tloušť má velkou tlamu a větší háček mu vůbec nevadí. Olůvko není zapotřebí, protože játra jsou dostatečně těžká a dají se bez problému nahodit. Náčiní je ideální co nejlehčí, stačí jemný prut s malým navijákem a vlascem 0,14 – 0,18 mm.

Jdeme na ně

Játra můžeme pochopitelně nastražit i na feeder, kdy nás může překvapit záběr ryby, kterou bychom nečekali. Kromě dravců se na ně nechá zlákat cejn, parma nebo kapr.

Pokud máme náladu na experimentování, vyměníme játra za lančmít, salám a klidně i klobásu. Boilie a další nástrahy s podobnými příchutěmi se běžně vyrábějí. Játra jsou ovšem největším favoritem a chytání na lehko nám přináší to pravé vzrušení z lovu.

Splávek totiž nahradí naše prsty a špička prutu. Důležité je pochopitelně vybrat správný revír, i když tloušť dokáže překvapit téměř všude. V zimě navštěvuji s oblibou menší říčky a potoky, kde pátrám v hlubších tůních po největších, a tedy i nejchytřejších obyvatelích tlouští kolonie.

Voda bývá většinou čistá, což znamená, že dobrý rozhled mají i ryby, proto musím postupovat s největší opatrností, abych je nepoplašil, protože jsou mazané. Velmi často nejsou tloušti v čisté vodě vůbec vidět, protože leží někde pod břehem nebo v úkrytu za kamenem.

Opatrně nahodím, nejlépe až ke druhému břehu, kde je větší klid a uchopím vlasec mezi prsty. Nástraha poskakuje po dně nebo ji proud pomalu unáší. Najednou ucítím škubnutí a je jasné, že mám záběr. Ryba sousto uchopila a ujíždí pryč.

rybář
foto: Lenka Hofmanová

Počkám, až se vlasec napne a zaseknu. Vůbec netuším, odkud se bojovník vynořil, najednou je na scéně a není vůbec malý. Bojuje ze všech sil, ale nakonec prohrává. Měří okolo čtyřiceti čísel. Rychle napichuji další dva proužky jater a znovu nahazuji.

Jen málokdy zabere v mělké vodě na stejném místě další tloušť. Lepší je změnit místo a vrátit se až později. Je jasné, že ryby z malých vod patří oproti velkým řekám do jiné hmotnostní kategorie, to však není vůbec důležité.

Každý den, kdy může člověk vyrazit na ryby, je krásný, i když žádný rekord nepadne. To ale každý správný rybář ví.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled