Fotografie
Jaroslav okomentoval Steak z tuňáka...
před 2 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Štika (candát) ...
před 2 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapří steak...
před 2 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Lososí podkovy ...
před 2 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Lososí podkovy ...
před 2 hod

Učíme se v Třeboni: Trávicí ústrojí ryb

Marek Kožušník 28. srpna 2023 0 komentářů
anatomie ryb

foto: Petr Svatek

Poznávání

Trávicí ústrojí ryb umožňuje rybám příjem potravy s následným trávením a vstřebáváním živin. Podstatným způsobem se liší u kaprovitých a dravých ryb. Začíná ústním otvorem a pokračuje ústní dutinou, na kterou navazuje hltan, jícen, žaludek, střeva a řitní otvor.

text: Petr Svatek

Samotné trávení ryb je ovlivněno teplotou vody. U našich ryb všeobecně platí, že se zvyšující se teplotou vody dochází k rychlejšímu a efektivnějšímu trávení. V potaz musíme samozřejmě brát ryby teplomilné (např. kapr) a ryby studenomilné (např. pstruh). U těch se budou teploty vrcholného trávení lišit.

REKLAMA

Ústa dravých ryb jsou vybavena ve většině případů zuby, které slouží k uchvácení potravy. Výjimkou je bolen s bezzubými ústy. Nedravé ryby disponují bezzubou masitou tlamou. V tlamě ryb se nachází dutina ústní. Nedravé ryby mají na horním patře velmi prokrvený sval bulvu patrovou, která slouží k ochutnávání potravy, nouzovému dýchání a posouvání potravy do jícnu. V ústech je potrava obalována slizem.

Hltan je spojením mezi ústní dutinou a jícnem. Přesněji je to místo mezi žaberními oblouky. Ryby specializující se na filtraci planktonu zde mají velmi jemné žaberní tyčinky.

REKLAMA

Jícen je přechod mezi žaludkem (dravé ryby) nebo žaludeční rozšířeninou (nedravé ryby).

Žaludek je výhradně u dravých ryb, které nedisponují požerákovými zuby. Je silně roztažitelný a produkuje se v něm enzym pepsin pro trávení bílkovin. Na žaludek je napojeno tenké a tlusté střevo.

Pylorické přívěsky se nacházejí jen u některých druhů ryb např.: okoun, pstruh nebo candát. Jejich významem je zvýšení efektivity vstřebávání živin do krevního oběhu.

anatomie ryb
foto: Petr Svatek

Žaludeční rozšířenina je u kaprovitých druhů ryb a nahrazuje žaludek. Trávení bílkovin má na starosti samo trávení pomocí vlastní mikroflóry. Do střevní rozšířeniny totiž putuje jen kaše utvořená požerákovými zuby.

Tenké a tlusté střevo u všech ryb následuje. Nejprve je tenké a potom tlusté střevo, ale pouhým okem nelze moc rozeznat, kde se mění. Je to ale zhruba v polovině celé délky střeva. Tenkým střevem je potrava v podobě živin vstřebávána do krevního oběhu. K posouvání potravy směrem k tlustému má na starosti peristaltika střev (pohyby). V tlustém střevu dochází k odvodnění nestrávených zbytků a následně jsou rybami vylučovány řitním otvorem v podobě exkrementů.

anatomie ryb
foto: Petr Svatek

Játra mají kromě bolena ryby dravé a nacházejí se za jícnem. Játra jsou orgánem krvetvorby a tvoří se zde žluč, která emulguje tuky. Žluč má vývod u dravých ryb na začátku tenkého střeva. U kaprovitých ryb je žluč napojena hned na začátku střevní rozšířeniny.

Hepatopankreas je u kaprovitých ryb. Jsou to játra spojená se slinivkou mezi střevními kličkami a tvoří kompaktní orgán. Ve slinivce se tvoří enzymy. U kaprovitých ryb jsou to enzymy pro trávení cukrů a u dravých pro trávení bílkovin.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled