Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Josef přidal úlovek Bolen dravý...
včera
Fotografie
Josef okomentoval Střevle potoční...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Ha...
předevčírem

Rybaření s Něnci na poloostrově Jamal

Marek iRybářství 30. prosince 2023 0 komentářů
dírky

foto: Andrej Šapran

Zahraničí +8 dalších fotek

Poloostrov Jamal se nachází v ruské Sibiři. Patří do Jamalo-něneckého autonomního okruhu a žije zde něco přes 20 tisíc obyvatel. Poloostrov je výběžkem Západosibiřské roviny a měří zhruba 700 km na šířku a 240 km na šířku. S tamními obyvateli jsem se vydal na lov ryb.

text: Andrej Šapran,

Do města Tarko-Sale, které leží jižně od poloostrova Jamal – se dostanete letadlem z hlavního sibiřského města Novosibirsk. Cesta dále pokračuje asi 100 km po silnici, až do městečka Charampur.

REKLAMA

Kdysi domorodá osada se díky penězům z vrtů na zemní plyn (Jamal je vůbec největším nalezištěm zemního plynu v Rusku) změnila na moderní město. V Charampuru žije pouze část místního domorodého obyvatelstva Něnců. Jsou zde dům kultury, administrativní budovy, škola a internátní škola pro děti. Většina Něnců však upřednostňuje místo městského způsobu života kočovný život v tundře.

V zimě Něnci loví a rybaří, s nástupem léta migrují blíže k vodě spolu se svými soby, zvířaty, se kterými jsou velmi blízce spjati. Něnci se historicky rozdělovali na tundrové a lesní Něnce. Tundroví Něnci pásli soby nebo lovili divoké soby, lesní Něnci lovili zvěř pro srst a rybařili.

REKLAMA

V současnosti od začátku zimy Němci aktivně využívají sněžné skútry. Den je krátký a podmínky na severu drsné, vyžadující od lidí důmyslný přístup. Abych lépe poznal a pochopil jejich život a mohl získat fotografie, navrhl mi průvodce z Charampuru cestu do tundry.

Nabízí to každému a není důvod toto pozvání nepřijmout – místní lidé jsou pohostinní a většinou také otevření. V Charampuru nejsou žádné benzinové pumpy (nejbližší je téměř sto kilometrů vzdálená) a jeden plný kanystr nabraný v Tarko-Sale se může stát vstupenkou do života Něnců, dva kanystry jsou samozřejmě ještě lepší. Sehnat palivo do skútrů zde bývá opravdovým oříškem.

Led o tloušťce přes metr

Za úsvitu vyrážíme na místo s ruským jménem Medvezhka. Téměř celá země v tundře je rozdělena na území jednotlivých komunit. Na svém území se Něnec může zabývat pastvou sobů, rybolovem, lovem divokých jelenů, koroptví a tetřevů.

Sibiř
foto: Andrej Šapran

Na Medvezhce se nachází v různých vzdálenostech několik něneckých tábořišť, jejichž obyvatelé rybaří společně. V těchto podmínkách je to nutnost. Na zamrzlé řece, a to jak na začátku zimy, tak na jaře, se musí vyvrtat díry, aby se pod led mohla spustit síť. Na velikosti fotbalového hřiště jich bývá přes dvacet. A zejména na jaře tloušťka ledu dosahuje až metru a půl. Je to těžká a monotónní práce.

Ryby za benzin

Mému průvodci Igoru Aivasedovi je 41 let. Je ženatý a má tři děti. Prostřední syn Andrej studuje v Charampuru na internátní škole. O nejmladší šestiměsíční dceru se stará Igorova manželka. V tábořišti mají ženy povinnosti jak v každodenním životě, tak i v domácnosti. Muži se zabývají rybolovem. Igor hrdě říká, že jeho nejstarší dcera studuje na elitní škole ve městě Tarko-Sale a čeká ji zápis na medicínu.

Téměř všechny starší, střední (jako Igor) a mladší generace Něnců vystudovaly v internátních školách, ale většina Něnců se ochotně vrací do tundry a zapojují se do původních řemesel typických pro jejich etnickou skupinu. Něnci jsou totiž přesvědčeni, že ve městě není nic na práci. Svoboda, nezávislost a odpovědnost v péči o rodiny jsou jejich hlavními prioritami. Nejmladší rodiny mají také velké množství dětí.

dírky
foto: Andrej Šapran

„Za teplého počasí na rybu prakticky nenarazíme,“ říká Igor. „První mrazy přicházejí na konci listopadu a začátkem prosince. To je období, které tu bývá nejúspěšnější,“ vysvětluje. Dnes jsme byli na dvou rybářských zastávkách. Místní rybáři vytáhli slušné množství okounů, o něco méně – tradičně pro tato místa – plotic a jesenů.

„Když se objeví okouni, znamená to, že brzy přijde mráz,“ pochvaluje si Igor. Denně zde rybáři uloví 10 až 15 kilogramů jesenů a plotic. „Pokud nejste líní a chodíte na řeku každý den, na konci měsíce je v obchodním centru možné směnit ryby za peníze a palivo pro sněžné skútry,“ říká.

Se štikami bez slitování

Igor vyloví ze sítě štiku a nemilosrdně ji hodí do sněhové závěje. „Něnci tuhle rybu nejedí – to by byl velký hřích,“ vysvětluje a já přikyvuji, přestože dívat se na tuhle krásnou zelenou rybu, jak leží na zmrzlé závěji není úplně snadné. To jsou ale rozdíly mezi světy – naším evropským a zdejším severním. V noci, až ryba zmrzne, přijde liška ryba jí přijde vhod…

dírky
foto: Andrej Šapran

Kontrolujeme síť za sítí, které jsou umístěny kolmo ke korytu řeky. Ve třetí síti bylo štik nejvíc a všechny bez slitování putovaly do sněhu. Když jsme se přesouvali k další, zahlédl jsem jednu štiku napůl sežranou. „Vidíš, tady byla v noci liška,“ pokyvuje Igor hlavou.

V místní komunitě všech osad žije asi osmdesát lidí a většina z nich se věnuje také rybolovu. Roční plán je ulovit celkem 270 tun ryb. Čím víc ryb, tím víc benzinu a tím lepší podmínky pro život svojí rodiny – to je jednoduché severské pravidlo. Lov ryb je dvakrát do roka omezen, ale s tímto pravidlem všichni počítají. Jinak si tu všichni cení toho, že mohou svobodně pracovat. A to stejně, jak pracovali jejich předci. „Jsme domorodci,“ slyšel jsem tu opakovaně.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled