Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 5 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
před 5 dny

Články - Candát východní

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Poznávání
9. září 2023

Učíme se ve Vodňanech: (Skoro) zapomenuté rybářské technologie

Metodu poloumělého výtěru candáta na přenosná výtěrová hnízda zavedl a propracoval nestor českého rybníkářství Josef Šusta koncem 19. století na Třeboňsku.

Poznávání
3. července 2023

Učíme se v Třeboni: Přeprava ryb

K samotnému chovu ryb odjakživa patřila i přeprava. V dobách dávných se ryby přepravovaly pomocí koňských spřežení. K převozu se využívalo dřevěných sudů nebo se kapři převáželi jen na mokré slámě překrytí mokrým plátnem (aby neoschli a neomrzli).

Praxe
5. června 2023

Zahájení lovu dravců – rybářský svátek

Blíží se šestnáctý červen, další z velkých svátků všech příznivců lovu dravých ryb přívlačí. Každoročně se tohoto magického data nemohou dočkat tisíce rybářů.

Novinky
24. května 2023

Candátí hlídka

Druhý týden po instalaci umělých třecích hnízd pro candáty jsme se opět vydali na ÚN Slapy na inspekční cestu, abychom se podívali, zda je vše tak, jak má být. Protože voda v nádrži je vlivem přítomných rozsivek zbarvená do hněda a na 4 metrech hloubky již mnoho světla pro čip naší kamery nenajdeme, vzali jsme si tentokráte na cestu i přísvit.

Praxe
12. května 2023

Candáti na Slapech obsadili nabídnutá umělá trdliště

Vážení příznivci Petrova cechu, jsme rádi, že vám můžeme nabídnout krátkou reportáž, která zůstává skryta zrakům většiny z nás. S pomocí kamery jsme se vydali na obhlídku umělých trdlišť, která jsme v předchozích týdnech instalovali na ÚN Slapy.

Poznávání
15. března 2023

Téměř rybářská latina

K rybářům a jejich koníčku určitě patří i rybářská latina. Bez šťavnatě vyprávěných příhod a zážitků, různě přikrášlených nebo zcela smyšlených, se neobejde prakticky žádná rybářská sešlost, ale často ani posezení u nahozených prutů.

Praxe
28. listopadu 2022

Za candáty na přehrady

Velké přehradní nádrže jsou krásné vody skrývající spoustu překvapení, která my rybáři odhalujeme jen z velmi malé části a vzácně. Když se ocitnete na břehu velké vody a zahledíte se na hladinu, můžete se jen domýšlet, co všechno se pod ní skrývá.

Praxe
25. listopadu 2022

Na rybách v listopadu: Zkuste živou nebo mrtvou rybku

S živou i mrtvou rybkou a jejími částmi se dá od 15. června lovit kdykoli až do konce roku. Teplé letní večery i časná rána přímo vybízí k tomu, abychom s u prutů s nahozenými rybkami pěkně poseděli.

ČRS a MRS
3. listopadu 2022

Známe důvod zpackaného zarybňování candátů v Dalešické přehradě. Jakou škodu viníci způsobili?

Dne 25. října jsme jako první informovali o zpackaném zarybňování na přehradě Dalešice, při kterém uhynuly stovky candátů. Pobočný spolek Třebíč, který se o tento revír stará, řešil nešťastnou situaci na včerejším mimořádném zasedání.

Novinky
26. října 2022

Candáti se pravděpodobně udusili. Rybáři zahájili šetření kolem uhynulé násady na Dalešické přehradě

Včera jsme jako první informovali o zpackaném zarybňování na přehradě Dalešice, při kterém uhynuly stovky candátů. Jaký je další vývoj situace?

Novinky
25. října 2022

Stovky mrtvých candátů. Jak se „zarybňuje“ na moravské svazové vodě…

Do redakce nám přišlo video, na kterém jsou vidět následky vysazování candáta do přehrady Dalešice (461 056 - Jihlava 7-8).

Novinky
17. října 2022

S plošným zákazem lovu z loděk nesouhlasíme, říká zástupce demonstrantů na ÚN Nechranice. Severočeský ÚS krok vysvětluje

Desítky rybářů o víkendu demonstrovaly na Údolní nádrži Nechranice proti zákazu lovu ryb z lodí. Ten zde platí od soboty 15. října z důvodu ochrany ohrožené populace candáta.

Novinky
19. července 2022

Pytlák, neplatné doklady, nepřítomnost u prutů. Jak dopadla víkendová kontrola RS na Nechranické přehradě?

Minulý víkend proběhly na ÚN Nechranice intenzivní kontroly ze strany rybářské stráže. Výsledkem byly v pátek dvě zadržené povolenky a jeden pytlák.

Poznávání
15. července 2022

Učíme se v Třeboni: Potrava candáta a okouna

Snad každý rybář ví, že candát obecný (Sander lucioperca) a okoun říční (Perca fluviatilis) patří mezi dravé druhy ryb, které se živí výhradně malými rybkami. Čím se ale tito dravci živí v prvopočátku života ihned po vykulení, většina laiků nemá ponětí.

Praxe
24. června 2022

Postřehy z lovu štik a candátů

„Panečku, to byla štika jako poleno, musela měřit nejmíň sto dvacet čísel. Ani ve snu by mě nenapadlo, že na prťavého wobblera zabere taková obluda.“

1 2 3 4 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled