Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Úk...
předevčírem
Fotografie
Jiří okomentoval Jak na líny...
předevčírem

Články - Siven americký

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

ČRS a MRS
15. dubna 2024

Zahájení pstruhové sezony se konečně blíží – vše vypukne již v úterý 16. 4.

Blíží se 16. duben, v letošním roce tak připadá otevření pstruhových revírů na úterý. Držitelé pstruhových povolenek se tak po dlouhé zimě dočkají nové sezóny.

ČRS a MRS
27. března 2024

Na kterých pstruhovkách v severních Čechách si od září nezavláčíte? Tady je seznam!

Výbor Severočeského územního svazu schválil bližší podmínku výkonu rybářského práva – v období od 1. 9. do 30. 11. s platností od roku 2024 zakazuje na vybraných pstruhových revírech lov přívlačí. Informuje o tom na svých stránkách.

Praxe
11. února 2024

Zimní rybaření

Únor bílý, rybáři šílí. Upravené přísloví naznačuje, že pokud začne mrznout a sněžit, je s rybářským sportem zle. Doma za pecí je sice pohoda, každoročně však přibývá nadšenců vyznávajících celoroční lov.

Praxe
28. prosince 2023

Vzpomínky na dírky

Korkový splávek poskakuje po hladině a občas popojede z jedné strany na druhou. Místa k pohybu příliš nemá, dírka vyvrtaná v ledu má průměr pouhých dvacet centimetrů. Nastražený perlín vycítil nebezpečí a snaží se prchnout. Splávek tančí na hladině.

Poznávání
6. prosince 2023

Učíme se v Třeboni: Typy výtěrů ryb v našich vodách

Ve vodách České republiky žije něco málo přes 60 druhů ryb. Neliší se jen nároky na životní prostředí (stojatá nebo tekoucí voda, teplota vody, obsah kyslíku aj.), ale i typem výtěru. Pro udržení rybích populací v našich vodách je nejdůležitější zachovat nebo zřizovat výtěrová místa – trdliště ryb.

Praxe
17. dubna 2023

Zahájení pstruhové sezony: Už se zase těšíme!

Už tradičně 16. dubna začíná pstruhová sezona a milovníci kropenatých elegánů se už nemohou dočkat. Toužebně listují kalendářem, dovazují nové nebo chybějící vzory mušek a kontrolují své rotačky, twistery či miniaturní wobblery, prostě zahájení už klepe na dveře!

Poznávání
23. února 2023

Učíme se v Třeboni: Nepůvodní lososovité ryby pstruh duhový a siven americký (2)

V úvodním článku byli pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss) a siven americký (Salvelinus fontinalis) probráni z hlediska výskytu a průběhu života. Tato část je věnována především jejich rozmnožování na našem území.

Poznávání
20. února 2023

Učíme se v Třeboni: Nepůvodní lososovité ryby pstruh duhový a siven americký (1)

Pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss) a siven americký (Salvelinus fontinalis) pochází původem ze Severní Ameriky. Siven americký se původně vyskytoval v řekách patřících do úmoří Atlantského oceánu, pstruh duhový je z řek ústících do Tichého oceánu.

Praxe
19. února 2023

Vlk na dírkách

Paní zima je v posledních letech trochu zádumčivá a samotářská. Odmítá chodit mezi lidi a striktně omezuje i své pravidelné společenské aktivity na horských svazích. Šikovné české ručičky tak musí za pomoci techniky zasněžovat, aby bylo alespoň trochu zábavy.

Novinky
30. listopadu 2022

Dnes končí lov na pstruhovkách, muškaři a vláčkaři ale od vody nemusí

Letošní muškařská sezona uběhla jako voda. Dnešek je poslední den, kdy můžou muškaři a fanoušci přívlače vyrazit ke svému oblíbenému pstruhovému revíru. Jako vzpomínku nabízíme dnes vydané video z muškaření v Montaně.

Poznávání
4. listopadu 2022

Poznejte ho a ulovte: Siven americký

I když nejde o naši původní rybu, siven se stává poměrně hojně rozšířeným druhem. Jeho potravní aktivita neustává ani v zimních měsících, proto je oblíbenou rybou rybářů lovících v zimě na dírkách.

ČRS a MRS
26. května 2022

Vysazování nepůvodních druhů ryb bude jednodušší, rozhodla vláda

Vláda včera přijala návrh nařízení, které zjednoduší vysazování nepůvodních druhů ryb v ČR. Jde například o pstruha duhového, sivena amerického, amura bílého nebo několik druhů jesetera.

ČRS a MRS
5. dubna 2022

Jak jsme si užili Bohutínské pstruhobraní

V sobotu 19. března uspořádala MO ČRS Bohutín první ročník rybářského závodu „Bohutínské pstruhobraní“, který se uskutečnil na vodní ploše bohutínského koupaliště.

Poznávání
1. března 2022

Učíme se v Třeboni: Odolný siven americký

Siven americký (Salvelinus fontinalis) je běžným zástupcem lososovitých ryb v našich vodách. Jen málo rybářů by si dokázalo lov nebo svůj chov představit bez tohoto druhu, a to i přesto, že jde o rybu v Evropě nepůvodní. Jak se k nám dostala? Proč je tak oblíbená? A proč žije mnohdy ve vodách v naprostém osamocení?

ČRS a MRS
19. července 2021

Povodeň poničila líheň v Děčíně, členové místní MO nepomohli

Včerejší přívalové deště a zvýšené průtoky řek ničily i rybářský majetek. Poškozená byla například líheň MO Děčín. Voda zničila část vybavení, rybáři přišli o generační lipany, pstruhy a siveny. Téměř nikdo z místní členské základny nepřišel pomoct se zvládnutím následků povodně.

1 2 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled