Fotografie
Damian založil otázku I am a private ...
před 13 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
před 4 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 6 dny

Články - Losos obecný

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Novinky
4. prosince 2023

Chcete jíst kvalitní české ryby? Nejlepší jsou ty s certifikátem

Akademičtí pracovníci z oblasti rybářství Mendelovy univerzity v Brně chtějí podpořit konzumaci lokálních ryb v českých domácnostech a trvale udržitelný chov ryb v tuzemských rybnících. Vytvořili desatero zásad udržitelného chovu pro rybářské podniky, které budou dodávat ryby a rybí produkty do obchodního řetězce Albert. Univerzita o tom informuje na svých stránkách.

Poznávání
1. června 2023

Červnové Rybářství: Dobří lososi se vracejí

Severočeský územní svaz Českého rybářského svazu v letošním roce završí 25 let úsilí o trvalé navrácení úžasné ryby, lososa obecného (atlantského) do českých vod.

ČRS a MRS
2. května 2023

Loni viděli rybáři v Kamenici osm dospělých lososů. Jak pokračuje snaha o jejich návrat?

Minulý čtvrtek vysadili severočeští rybáři 40 tisíc kusů plůdku lososa obecného do dvou vybraných toků. S projektem začal Severočeský územní svaz už v roce 1998.

Zahraničí
17. února 2023

O lososech a lidech

Výhled je vskutku impozantní. Řeka Klamath vytváří ve své deltě písečný nános, který přehrazuje většinu delty. Zůstává tak úzký prostor s rychle tekoucí řekou, jehož využívají rybáři a snaží se ulovit svého životního lososa.

Zahraničí
13. ledna 2023

Na rybách ve Skotsku

Do Skotska mě a kamaráda Milana v květnu pozval můj spolužák a vášnivý muškař Michal, který v této zemi žije už 11 let. Protože se Michal živí jako taxikář a pátky a soboty musí vydělávat, mohl se nám věnovat až v neděli. Inu, práce je práce. Proto nás seznámil s dalším muškařem, Jardou. Ten ve Skotsku žije 10 let.

Novinky
21. listopadu 2022

Losos se pomalu vrací. Ohrožují ho překážky při migraci, ale i kormorán, volavka nebo vydra

Severočeský územní svaz letos zaznamenal už šest dospělých kusů lososa obecného, z toho dva páry vytloukající hnízda. Informuje o tom na svých stránkách. Kromě umělých překážek, které brání migraci lososů, jsou velkým problémem rybí predátoři – vydra, kormorán nebo volavka.

Novinky
30. srpna 2022

Jak si poradit s invazivním druhem lososa? Na řešení přišli v Norsku

Rybáři nainstalovali na norské řece Storelva ve spolupráci se společností Huawei speciální zařízení. Umožňuje lososům atlantským plout dál proti proudu, zatímco lososy tichomořské, kteří jsou v této oblasti invazivním druhem, zadržuje. Automatický filtrační systém využívá umělou inteligenci. Informovala o tom ČTK.

Novinky
28. dubna 2022

Když má provoz turistických pramic přednost před třením lososů: Rybáři vysadí desítky tisíc kusů, vrátí se několik desítek ryb

Severočeští rybáři ve středu vysadili 40 tisíc kusů plůdku lososa. Většinu na Děčínsko do přítoku Kamenice, část ovšem i na Litoměřicko, do jednoho z chovných toků.

Novinky
21. dubna 2022

Kdy budou peníze na rybí přechody? Problematická situace ve Střekově brání migraci lososů a úhořů

Rybí přechody na jezech, hrázích nebo u vodních elektráren jsou klíčové pro migraci ryb. Doposud přibývaly tempem jednotek ročně. Podle ochranářů ale už druhým rokem žádné nové projekty na stavbu rybích přechodů nejsou. Informoval o tom Deník.cz.

Novinky
8. února 2022

Chceme jíst geneticky vylepšené ryby? Podpora takových ryb není z mého pohledu žádoucí z principu, říká ichtyolog ČRS

Po geneticky upraveném lososovi se na trhu objevila i pražma, která má více masa právě díky editaci genů. Jsou hrátky s genetikou nebezpečné pro původní druhy ryb? Představuje pro nás konzumace geneticky upravených ryb riziko?

Poznávání
3. února 2022

Pach a chuť rybího masa

Pro někoho je pach rybího masa neodolatelná, stejně jako jeho chuť. Jiní se odvracejí od čehokoliv, co rybinou čpí, byť trochu.

Novinky
10. prosince 2021

V Kamenici se našla trdliště lososů. Opatření ČRS fungují

Až několik desítek lososů každoročně připlave z moře do českých řek. Vracejí se díky mnohaletému reintrodukčnímu programu.

Novinky
13. října 2021

Konzumace ryb může zachránit pacienty s těžkým průběhem covidu

Covid-19 způsobuje těžký akutní respirační syndrom vyvolaný koronavirem SARS-CoV-2. Vážnou komplikací je pneumonie, kterou lékaři pozorují až u 30 % případů středně a těžce nemocných. Zachránit je mohou, zjednodušeně řečeno, ryby.

Novinky
5. října 2021

Ruský rybář ulovil obrovského lososa, podle statistik IGFA jde o rekord

Parádního lososa obecného (Salmo salar) ulovil na řece Jokanga na Kolském poloostrově v severním Rusku ruský rybář Konstantin Ščerbovič. Losos měřil rovných 100 cm.

ČRS a MRS
29. září 2021

Podzimní migrace lososa: Jak se může lovit od 1. října na soutoku Labe a Kamenice?

Severočeský územní svaz upozorňuje na svých stránkách na úpravu bližších podmínek výkonu rybářského práva (BPVRP) na soutoku Labe a Kamenice, revír 441 019 LABE 1 (změny jsou vyznačeny tučně).

1 2 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled