Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 16 hod
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
před 16 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 17 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 17 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 17 hod

Halászlé ze sumce

Marek iRybářství 0 hodnocení
rybí polévka Recepty

Tato slavná maďarská polévka se vaří nejčastěji z více druhů ryb a má mnoho variant. Někde se v Maďarsku podává s krupicovými haluškami, jinde se širokými nudlemi či chlebem. Do polévky se leckde vkládají i opečené kousky rybího masa. V Maďarsku se každoročně pořádají soutěže ve vaření této proslulé rybářské dobroty. V našem případě jsme použili hlavu ze sumce a jeho prsní ploutve.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • hlavu ze sumce
  • prsní ploutve
  • aspoň dvě cibule
  • dvě červené papriky
  • 200 g zakysané smetany
  • hladkou mouku
  • mletou červenou sladkou papriku
  • červenou pálivou paprika
  • sůl
  • pepř
  • nasekanou petrželku
  • sádlo

Příprava:

Na vývar potřebujeme nejméně 2 l vody, jednu velkou mrkev, petržel, cibule a kousek celeru. Do vody přidáme i pět kuliček celého pepře, pět nového koření a vše osolíme. Z hlavy odstraníme žábry, zalijeme ji vodou, přidáme zmíněnou kořenovou zeleninu, cibuli a ostatní ingredience, vše osolíme, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme asi 30 minut.

sumec
foto: Dalibor Marounek

Var má být pozvolný, jedině tak dosáhneme správného vyluhování chuťových a výživných látek a vývar navíc zůstane čirý. Hotový vývar scedíme přes síto. Maso obereme a připravíme k další úpravě. Na sádle zpěníme cibuli, zaprášíme ji moukou, červenou sladkou a pálivou paprikou a vše zalijeme vývarem.

Přidáme na proužky nakrájenou papriku a krátce povaříme. Nakonec polévku zahustíme kysanou smetanou, popřípadě ji ještě dochutíme, osolíme. Polévku nalijeme do talířů, přidáme kousky uvařeného rybího masa, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme. Jako příloha se nejlépe hodí chléb, ale i jiné pečivo.

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled