Fotografie
Jaroslav okomentoval Bohutínští rybá...
před 6 dny
Fotografie
Josef okomentoval Alandské štikob...
před 6 dny
Fotografie
Michael přidal úlovek Karas stříbřitý...
před 7 dny
Fotografie
Josef přidal úlovek Candát obecný...
před 7 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval VIDEO: Zvědavý ...
před 8 dny

Články - Pstruh duhový

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

ČRS a MRS
26. dubna 2022

ČRS zveřejnil statistiku úlovků za rok 2021. Kolik jsme si odnesli kaprů? A který druh se dostal v úlovcích na druhé místo?

Rybářský rok 2021 ze všeho nejvíc poznamenal covid-19. Jak nás ovlivnila omezená možnost chodit na ryby v dobách nejtvrdších omezení? ČRS dnes na svých stránkách zveřejnil Statistiku úlovků.

Šupiny
15. dubna 2022

Dvakrát chycený pstruh

Teplé květnové počasí nedávalo příliš nadějí na jakýkoliv úlovek. Bylo tak teplo, že jsem se po chvíli i zapařil v prsačkách. Za celý den jsem měl jen pár opatrných záběrů a hodlal jsem své dobrodružství ukončit.

Zahraničí
14. dubna 2022

Norské dobrodružství se pstruhy

To místo je od Česka vzdáleno zhruba 3500 km a leží 600 km za polárním kruhem. Skýtá neskutečné možnosti jak při lovu mořských ryb, tak i při horské turistice. Nejvíce mě ale zaujal lov pstruhů na sladkovodních jezerech, které jsem navštívil s Pavlem Brázdou.

ČRS a MRS
5. dubna 2022

Jak jsme si užili Bohutínské pstruhobraní

V sobotu 19. března uspořádala MO ČRS Bohutín první ročník rybářského závodu „Bohutínské pstruhobraní“, který se uskutečnil na vodní ploše bohutínského koupaliště.

Zahraničí
1. dubna 2022

Dubnové Rybářství: Bosna a Hercegovina. Ráj lipanů

Když někdo řekne Bosna a Hercegovina, vzpomenu na krásnou zalesněnou hornatou krajinu na severu země. Hory, ze kterých na několika metrech vyvěrá tak vydatná řeka, že už po několika desítkách metrů protékají korytem dva kubíky vody za vteřinu.

Poznávání
1. března 2022

Učíme se v Třeboni: Odolný siven americký

Siven americký (Salvelinus fontinalis) je běžným zástupcem lososovitých ryb v našich vodách. Jen málo rybářů by si dokázalo lov nebo svůj chov představit bez tohoto druhu, a to i přesto, že jde o rybu v Evropě nepůvodní. Jak se k nám dostala? Proč je tak oblíbená? A proč žije mnohdy ve vodách v naprostém osamocení?

Poznávání
3. února 2022

Pach a chuť rybího masa

Pro někoho je pach rybího masa neodolatelná, stejně jako jeho chuť. Jiní se odvracejí od čehokoliv, co rybinou čpí, byť trochu.

Zahraničí
24. září 2021

Říjnové Rybářství: Lov bojovných a zdravých pstruhů v kouzelném Slovinsku

Slovinsko je známou muškařskou baštou pro rybáře z celého světa. Do zdejší panenské přírody s křišťálově čistou vodou jezdí nejen Evropané, ale rybáři ze všech koutů světa. S kamarádem Alešem jsme tam plánovali vyrazit už minulý rok, ale těsně před odjezdem Slovinci uzavřeli hranice a kvůli covidu jsme museli cestu odložit o celý rok. Letos se to naštěstí povedlo.

Poznávání
17. září 2021

Jak rychle plavou ryby?

Pohyb ryb v jejich přirozeném prostředí závisí především na dvou fyzikálních veličinách – hustotě prostředí a rychlosti vodního proudu. Nezanedbatelnou roli samozřejmě hrají morfologické a fyziologické adaptace ryb.

Recepty
19. srpna 2021

Šonovy recepty: Pstruh v sezamovém těstíčku

Posledně jsem vám líčil, jak je krásné chytání pstruhů. Mám ho rád ještě z jednoho důvodu – pstruha mám spojeného i s vůní rozpáleného másla. Nebudu nic nalhávat, má skvělé maso.

Šupiny
10. srpna 2021

Šonova hodina rybářské vietnamštiny: Cá hồi vân [ka-hoi-van] = pstruh duhový

Když se řekne pstruh, okamžitě se mi to spojí s krásnou přírodou doprovázenou zvukem zurčení potoků a k tomu krásný zpěv ptáků. Lov těchto krásných ryb považuji za elegantní disciplínu v rybařině.

Šupiny
5. srpna 2021

Šonovo rybaření s bambusem

V Čechách už rybařím nějaký ten pátek. A neustále se vyvíjejí nová lákadla ze světa rybaření. Novinky chodí na trh tak rychle, že už ztrácím přehled. Nicméně občas mě něco nového zaujme a udělám si radost.

ČRS a MRS
19. července 2021

Povodeň poničila líheň v Děčíně, členové místní MO nepomohli

Včerejší přívalové deště a zvýšené průtoky řek ničily i rybářský majetek. Poškozená byla například líheň MO Děčín. Voda zničila část vybavení, rybáři přišli o generační lipany, pstruhy a siveny. Téměř nikdo z místní členské základny nepřišel pomoct se zvládnutím následků povodně.

Recepty
19. června 2021

Závitky ze pstruha

Pokud si chcete připravit pstruha trochu netradičně, zkuste tenhle zajímavý a chutný recept.

Poznávání
4. června 2021

Proč tak pohrdáme duhákem? Zaslouží si to vůbec?

Některé ryby se dočkaly zbytečného pohrdání a neúcty, ačkoli si to rozhodně nezaslouží. Mezi ně patří kupříkladu americký pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss), u nás nepůvodní druh, importovaný poprvé už koncem 19. století z Německa, kdy byl jeho chov zaveden ještě o několik let dříve.

První Předchozí 1 2 3 4 5 6 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled