Fotografie
Josef přidal úlovek Štika obecná...
včera
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Josef přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem

Články - Lín obecný

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Recepty
22. října 2023

Líni plnění bramborovou kaší

Tento chutný a jednoduchý recept lze použít také na pstruhy duhové.

Praxe
28. dubna 2023

Poznejte ho a ulovte! Lín obecný

Lín obecný (Tinca tinca) je menší kaprovitá ryba. Má velmi silné, robustní a poměrně nízké tělo, pokryté silnou vrstvou slizu. Není nijak zvlášť náročný na kyslík, ani na čistotu vody.

Poznávání
1. dubna 2023

Učíme se v Třeboni: Umělý výtěr lína obecného

Lín obecný (Tinca tinca) se řadí k našim původním druhům patřícím do tzv. kaprovitých ryb. Tato skupina se vyznačuje požerákovými zuby, kterými rozmělňuje přijatou potravu. Zuby jsou uloženy v hlavě těsně před vstupem do střevní rozšířeniny. Lína najdeme v podstatě po celé Evropě (až po Ural). A jen někteří rybáři vědí, že ho mohou ulovit i na jihu Švédska.

Recepty
30. října 2022

Lín se žampionovou omáčkou

Touto omáčkou můžeme přelít jakoukoliv upečenou rybu na másle – v našem receptu jsme použili lína.

Praxe
8. července 2022

Lín. Zlatý poklad, který se ztrácí před očima

Lín je pro mě zlatý poklad jara. Naše nejkrásnější ryba. Můžeme ji najít snad ve všech mimopstruhových vodách, ale typické jsou pro ně malé mělké a většinou dost zarostlé revíry. Tam nacházejí ideální podmínky pro život i rozmnožování.

Praxe
12. května 2022

Na rybách v květnu: Jak přelstít lína

Tento měsíc je pro rybaření, alespoň z mého pohledu, jeden z nejkrásnějších. Už jen proto, že konec května a začátek června mám neodmyslitelně spjatý s lovem línů.

Šupiny
29. dubna 2022

Květnové Rybářství: Vyhodnocení soutěže Nej nej nej za rok 2021

V roce 2021 přišlo do naší soutěže 262 přihlášek, na jejichž základě bylo ve 49 kategoriích ryb uděleno 42 zlatých, 30 stříbrných a 29 bronzových odznaků.

Novinky
8. dubna 2022

Plzeň obnovuje velikonoční rybí tradici: Na sádkách nabídne kapra, lína i sumce

Kádě s rybami na prodej vídáme v našich ulicích obvykle jen před Vánoci. Tradice velikonoční ryby jako postního jídla pomalu vymizela, i když pochází již ze středověku. Město Plzeň chce tuto tradici obnovit.

Poznávání
3. dubna 2022

Učíme se v Třeboni: Náročný lín

Lín obecný (Tinca tinca) je původním druhem české ichtyofauny a není pochyb o tom, že má v našich vodách své stálé místo. Jde o druh, který byl dokonce (podle historických záznamů) první rybou přisazovanou ke kaprovi obecnému. Jde tak o druhou nejdéle chovanou rybu na našem území.

Praxe
13. července 2021

Lín, smutný král

Patří mezi naše nejoblíbenější kaprovité ryby. Jeho obliba je dána nejen jeho poněkud tajemným způsobem života, ale také tím, že spokojeně obývá kdejakou louži. Ve schopnosti přežití je přeborník. Jedinou další rybou s podobně tuhým kořínkem je karas stříbřitý.

Šupiny
18. září 2020

Rybář ulovil obřího lína. Uhodnete, na co zabral?

Velkého lína můžete ulovit na spoustu nástrah. Rád si pochutná na kukuřici, žížale nebo červech.

Praxe
16. června 2020

Z rybářské praxe: Nejkrásnější zelená patří línovi (2)

V minulém díle jsme vyrazili k vodě na líny. Pověděli jsme si, že nejlepší nástrahou jsou rousnice nebo jakékoli jiné žížaly. Jak bude lov pokračovat? Povede se i nějaký opravdu pěkný lín?

Praxe
9. června 2020

Z rybářské praxe: Nejkrásnější zelená patří línovi (1)

Každý měsíc, každý týden, každý den na rybách mám rád a každý ten den je jiný, i když budu rybařit na stejném místě. Ale květen je výjimečný měsíc, protože na „mých“ vodách berou líni. Lína mohu samozřejmě chytit i v pěkném dubnu a pak kdykoli v roce, dokud se neochladí, jenže od půlky května je lov línů spojen se spoustou jiných krásných vjemů. Vše vnímám mnohem výrazněji než jindy v roce.

Poznávání
26. února 2020

Učíme se v Třeboni. Nové generace línů

Lín obecný (Tinca tinca) se řadí k našim původním druhům ryb a patří do tzv. kaprovitých. Vyskytuje se v celé Evropě až po Ural. Přičemž málokdo ví, že lín se vykytuje např. i na jihu Švédska.

První Předchozí 1 2 3 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled