Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
před 6 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Bohutínští rybá...
před 8 dny
Fotografie
Josef okomentoval Alandské štikob...
před 9 dny
Fotografie
Michael přidal úlovek Karas stříbřitý...
před 10 dny
Fotografie
Josef přidal úlovek Candát obecný...
před 10 dny

Články - Sumec velký

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Poznávání
7. srpna 2022

Učíme se v Třeboni: Je evropskou rybou budoucnosti sumec?

Původně se sumec velký (Silurus glanis) vyskytoval na území jihovýchodní Evropy. Především v povodí Dunaje, Rýna, Dněpru a dalších velkých řek. Díky své velikosti a chutnosti masa se vlivem člověka rozšířil i do dalších oblastí Evropy – Spojeného království, Španělska, Francie, Itálie, Dánska, Švédska.

Praxe
24. července 2022

Lovíme sumce (1): Přívlač

Přívlač nabírá mezi rybáři čím dál větší oblibu. Je to její akčností a nádhernými záběry, které doslova cítíme v rukách? Těžko říct. Těžká přívlač poslední dobou prochází doslova boomem a ta sumcová rozhodně nebude nic pro nedočkavce.

Praxe
10. července 2022

Letní lov sumců

Další dusný den končí a přichází večer plný očekávání. Sedím v křesílku a vychutnávám slastné okamžiky zaslouženého odpočinku. Lov sumce na bójku či podvodní splávek vypadá na první pohled jako velice pasivní druh rybářského sportu. Rybář nahodí nebo zaveze nástrahu a zbytek večera si hoví v křesílku s pivkem v ruce. Opak je pravdou.

Novinky
23. června 2022

Vytáhl z Dunaje metrákového sumce před vlastním domem. Co mu na to řekla manželka?

Kapitální úlovek vylovený z Dunaje ve Štúrově se zapíše do rybářské kroniky Kornela Vargy zlatým písmem. O to víc, že metrákového sumce vytáhl z vody přímo před domem, kde bydlí.

ČRS a MRS
25. dubna 2022

Rybáři od Sázavy se po dvou letech konečně sešli. Řešili přemnožené sumce i záhadu chybějících nástražních rybiček

Až po dvou letech se letos na jaře mohla uskutečnit výroční schůze rybářů z MO ČRS Český Šternberk. Důvod byl jediný – pandemie covidu a navazující restriktivní opatření.

Novinky
8. dubna 2022

Plzeň obnovuje velikonoční rybí tradici: Na sádkách nabídne kapra, lína i sumce

Kádě s rybami na prodej vídáme v našich ulicích obvykle jen před Vánoci. Tradice velikonoční ryby jako postního jídla pomalu vymizela, i když pochází již ze středověku. Město Plzeň chce tuto tradici obnovit.

Recepty
5. března 2022

Rizoto ze sumce

Rybí rizoto chutná výborně, lze připravit jak ze sladkovodních, tak z mořských ryb.

Poznávání
25. února 2022

Březnové Rybářství: Jsou ryby stejně vybíraví strávníci jako lidé?

Živí se všichni jedinci v populaci jednoho rybího druhu stejně, nebo zde existuje výrazná individualita? Na tuto otázku jsme se s kolegy z Biologického centra Akademie věd zaměřili a výsledky rozhodně nejsou nezajímavé.

Recepty
29. ledna 2022

Pomazánka z uzeného sumce

Zůstane-li nám po uzení pár kousků sumce, připravte si chutnou pomazánku, přijde vám vhod! Maso ze sumce má výhodu, že nemá svalové kůstky a kostičky z masa tak vybírat nemusíme, což se kupříkladu o cejnovi tvrdit nedá ani náhodou.

Recepty
15. ledna 2022

Sumec na másle

Tuhle dobrotu zvládne i kuchařský antitalent. K přípravě chutného obědu použijeme maso za hlavou ryby, které není tak tučné.

Praxe
27. prosince 2021

Hon za náhodnými sumci se se může stát závislostí

Rybařím dlouhá léta a nekonečné vysedávání a čekání na jediný záběr není ničím, co bych vyhledával. Vše se ale rázem změnilo po jedné z rybářských vycházek.

Recepty
9. října 2021

Halászlé ze sumce

Tato slavná maďarská polévka se vaří nejčastěji z více druhů ryb a má mnoho variant. Někde se v Maďarsku podává s krupicovými haluškami, jinde se širokými nudlemi či chlebem. Do polévky se leckde vkládají i opečené kousky rybího masa. V Maďarsku se každoročně pořádají soutěže ve vaření této proslulé rybářské dobroty. V našem případě jsme použili hlavu ze sumce a jeho prsní ploutve.

ČRS a MRS
30. září 2021

Říjnové Rybářství: Lov dravých ryb na Lipně

Lipno je fenomén. Je to největší umělá nádrž v České republice, ale i v Evropě a tím pádem i náš největší revír. Mluví se o něm hlavně v souvislosti s lovem dravců a s tím také o pravidlech, jak tyto ryby lovit. Rád bych širší rybářské veřejnosti připomněl trochu historie, okomentoval současnou situaci a pokusil se nastínit možnosti do budoucna.

Novinky
14. září 2021

Sumec zaútočil na bójku, uvízla mu v tlamě

V letošním roce byl na rybářském revíru 431 028 Mže 4 (VN Hracholusky) nalezen sumec velký, který zaútočil na bójku na hladině přehradní nádrže. Tato bójka následně uvízla v jeho tlamě. Informuje o tom Západočeský územní svaz na svých stránkách.

Recepty
11. září 2021

Sumec v kysaném zelí

Vynikající úprava sumce pochází z maďarské kuchyně.

První Předchozí 1 2 3 4 5 7 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled