Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 11 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
před 19 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Úk...
před 20 hod
Fotografie
Jiří okomentoval Jak na líny...
včera
Fotografie
Jiří okomentoval Jaké boilie zvo...
včera

Články - Cejn velký

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Retro
23. dubna 2024

Vzpomínáme na staré časy: Plechové konvice zvané řízkovnice

V minulosti se rybaření věnovali převážně pánové v důchodovém věku. S dlouhými bambusovými pruty a podběrákem v jedné ruce a řízkovnicí v druhé, kráčeli důstojně na oblíbené místo u vody.

ČRS a MRS
18. dubna 2024

OBRAZEM: Školáci opět pomohli vysadit ryby do kdysi mrtvé řeky

Do řeky Bíliny bylo v Mostě ve spolupráci se společností ORLEN Unipetrol, a za účasti předškolních dětí i školáků, vypuštěno dalších téměř 400 kg původních druhů ryb.

Poznávání
3. března 2024

Učíme se v Třeboni: Vylučovací soustava u sladkovodních a mořských ryb

Ledviny u ryb zdaleka nevypadají jako u savců, přesto dokonale fungují jako orgán krvetvorby a filtrační orgán krevního oběhu. Nacházejí se těsně pod rybí páteří a v těsné blízkosti je k nim přimknutý plynový měchýř.

Recepty
24. února 2024

Karas na másle a česneku

Podobně lze připravit i další druhy ryb, například kapra, cejna, plotici, perlína nebo tlouště.

Praxe
23. února 2024

Rybařina v blízkosti bydliště

Přiznám se, že mám rád svůj klid. Nejlépe se na rybách cítím někde v ústraní, když dlouho nepotkám člověka. Ale na druhou stranu potřebuji kontakt s řekou, rybou a životem kolem vody. Proto jsem se tentokrát zaměřil na stále populárnější způsob lovu dnešní uspěchané doby: rybařinu v blízkosti bydliště. Na krátký intenzivní lov pro ty, kdo nevydrží dlouho nejít k vodě a čekat na období dlouhých výprav.

Poznávání
22. ledna 2024

Učíme se v Třeboni: Přírodní vlivy ovlivňující rybářské úspěchy (1)

V prvé řadě si musíme uvědomit, že ryby nežijí na souši, ale ve vodním prostředí, které je od toho našeho velmi odlišné. Z důvodu toho, že jsou ryby poikilotermní (studenokrevné; přijímající teplotu vodního prostředí), jsou i na menší teplotní výkyvy v tomto prostředí velmi citlivé.

Recepty
18. ledna 2024

Rybí salát

Výborný domácí rybí salát. Dá se jíst druhý den po přípravě.

Praxe
27. prosince 2023

Rybářské vychytávky: Krabička na drobnosti

Když jsem se jako kluk začínající s rybařením zmohl na víc než na splávek z korkové zátky a pár háčků z ohnutého špendlíku, začal jsem se ohlížet po nějaké vhodné krabičce, do které bych vše uložil.

Poznávání
6. prosince 2023

Učíme se v Třeboni: Typy výtěrů ryb v našich vodách

Ve vodách České republiky žije něco málo přes 60 druhů ryb. Neliší se jen nároky na životní prostředí (stojatá nebo tekoucí voda, teplota vody, obsah kyslíku aj.), ale i typem výtěru. Pro udržení rybích populací v našich vodách je nejdůležitější zachovat nebo zřizovat výtěrová místa – trdliště ryb.

Poznávání
20. listopadu 2023

Od pinzety po bagr – různě tvarovaná ústa kaprovitých ryb

Snad v každé knize zabývající se rybami jsou při stavbě rybího těla uvedeny rozdíly ve tvaru a postavení úst u různých rybích druhů.

Praxe
13. listopadu 2023

Ryba s přezdívkou „Lopata“

Každý u vody hledáme to své. Někdo odpočinek, kdy mu na úlovku ani nezáleží. Hledáme však také adrenalin, prostě sportovní vyžití. Každý máme na svou vycházku k vodě jiný pohled, a tak je to i s rybami. Propadáme lovu kaprů, specializujeme se na lov dravců, nebo pokládáme suchou mušku na hladinu pstruhového potoka.

Praxe
24. března 2023

Okamžité nástrahy

Oč jde? Dnes pomineme typ nebo spíš úpravu boilie, označovanou jako okamžitá nástraha, tzn. s vyšším obsahem látek zvyšujících atraktivitu, a tedy rychleji působící ve vodě. Boilie je totiž (i takto upravená) selektivní nástraha vhodná spíš pro lov středních a velkých kaprů.

ČRS a MRS
9. března 2023

Úhyn ryb na Radbuze: Kvůli kormoránům nám denně mizí z revíru 750 kg ryb, tvrdí hospodář

Včera jsme informovali o úhynu ryb pod hrází plzeňské přehrady České údolí. Podle hospodáře místní MO ČRS Plzeň 1 Petra Dimitrova za ním stojí jednoznačně kormoráni. Dlouhodobě způsobují místním rybářům škody v řádu milionů korun.

Poznávání
10. října 2022

Cejn, velmi oblíbená ryba

„Chytil jsem lopaťáka,“ slýcháváme často slangový popis úlovku z úst rybáře. Snad žádná jiná ryba si neudržela svoji přezdívku tak dlouho, jako právě cejn velký.

1 2 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled