Fotografie
Jaroslav založil otázku Vlasec Shimano ...
před 135 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Tragický omyl m...
před 135 dny
Fotografie
Jiří okomentoval Hledání smaragd...
před 135 dny
Fotografie
Jaroslav založil otázku Method feeder...
před 135 dny
Fotografie
Jaroslav dal lajk Hledání smaragd...
před 135 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Poznávání
8. srpna 2019

Láká vás lov hlavatky nebo tuňáka? Zkuste Černou Horu!

Dlouze přemýšlím nad skleničkou výborné černohorské rakije o charakteristice obyvatel této zajímavé země. Nakonec jsem se rozhodl, že si na úvod vypůjčím slova amerického novináře Sulzbergera: „Balkán… To byl veselý poloostrov plný bujarých lidí, kteří jedli ostré jídlo, pili silnou kořalku, nosili pestrobarevné šaty, snadno milovali i zabíjeli a měli úžasný talent rozpoutávat války.“

Poznávání
7. srpna 2019

Tip odborníka: jak a čím mazat naviják a jak lepit poškozená očka?

Stačí jedno bouchnutí kufrem, neopatrné šlápnutí či hrubá síla při vyprošťování vázky a prut má najednou o díl víc, než výrobce chtěl. Jak probíhají samotné opravy, kolik zaberou času, co je k nim třeba a kdo je vlastně provádí? Proto jsem vyzpovídal servisního technika z Českých Budějovic, pana Petříka.

Šupiny
7. srpna 2019

Když kapři padají z nebe

Zvláštních situací zažijeme na rybách spousty. A co teprve za volantem! Málo který příběh však překoná to, co se stalo Švédovy na dálnici.

Poznávání
6. srpna 2019

Bahníci, pamětníci z dob vzniku černého uhlí (1)

Ryby, jejichž tělo je vyztuženo kostěnou kostrou (donedávna třída Osteichthyes), se objevily na Zemi v prvohorách (silur). Podle fosilií některých „praryb“ můžeme usuzovat, že tehdejší řeky a močály často vysychaly a voda v nich měla nezřídka minimální obsah kyslíku. Co vedlo paleontology k těmto závěrům? Kromě jiného to byly početné nálezy fosilií ryb, které měly vedle žáber vyvinuty i plíce. Proto je označili vědeckým názvem Dipnoi – tedy dvojdyšné ryby.

Poznávání
6. srpna 2019

OBRAZEM: Podmořská invaze na ostrov bohyně Afrodity

Východní Středomoří bylo často horkou půdou, kde výrazy jako invaze, obsazení dobytých území či boj mezi domácími a nájezdníky z moře nikdy z prastarých kronik i ze současných agenturních zpráv nezmizely.

Šupiny
5. srpna 2019

Slavná ostuda aneb Krmení divé zvěře

Děda měl svou zaručenou metodu, jak s úspěchem navnadit. Dokonalou, tajnou, vymazlenou. A taky své místo na řece, kterému býval věrný. Do vody vždy několik dní před akcí padalo krmení. O jeho skladbě jsme věděli jen to, že je z rohlíků, kukuřičného šrotu a nějaké vůně. Byla to metoda Granada a trochu lezla do peněz. Těch děda jako důchodce moc neměl, zato měl povahu buldoka. Celý podzim sbíral po poli kukuřičné klasy, vozil je domů, sušil, loupal a šrotoval. Byl pilný jako včelička.

Poznávání
5. srpna 2019

Do Norska až na konci sezony? Prozradíme proč (1)

Hlavním důvodem je, že v Norsku vlastně ani žádný konec sezony neexistuje. V půlce října začnou do středního Norska najíždět sledi a v severním Norsku se začne u pobřeží objevovat plůdek tresky jednoskvrnné. Ten způsobí, že k pobřeží najedou velké ryby.

Poznávání
4. srpna 2019

Moudivláček. Jméno mistrnému staviteli dal asi vtipálek

Mezi ptáky, kteří žijí při našich vodách, má zvláštní postavení drobný pěvec – moudivláček lužní. A to hned ze dvou důvodů. Jednak pro své tajuplné jméno, jednak pro své stavitelské schopnosti, jejichž výsledkem je hnízdo visící na tenkých větvičkách nad vodou.

Novinky
3. srpna 2019

Třicetikilový kapr z Francie! Napětí ze souboje překonalo strach z vln

Nedá mi to. Usedám k počítači, abych se s vámi podělil o četné zážitky z poslední výpravy za velkými kapry. Říkám-li velkými, mám na mysli ryby o hmotnosti nad 20 kg. Podobných exemplářů v našich revírech mnoho neplave. Proto za nimi se synem jezdíme do zahraničí.

Kam na ryby
2. srpna 2019

Kam na ryby? Říčka Bradava

Říčka Bradava je západočeský pstruhový revír, o který se stará MO ČRS Šťáhlavy. Nachází se v okrese Plzeň - jih. Rozloha revíru je 7 ha, jeho délka 28 km. Do revíru patří i Kornatický potok od vtoku do Úslavy až 100 m pod hráz Kornatického rybníka. V soupisu revírů najdeme revír Bradava 1 pod číslem 433 002. Zde si můžeme přečíst i omezení týkající se lovu na Kornatickém potoce.

Zahraničí
2. srpna 2019

Rybolov na Krymu (6). Ryby ve skalních úkrytech

Krym nepatří mezi nejnavštěvovanější destinace. Naopak, u spousty lidí tento název vyvolá strach a nejistotu. Možná i proto není o tuto lokalitu mezi Čechy velký zájem. Tento stav však vychází spíše z neznalosti. Krymský poloostrov má rybářům rozhodně co nabídnout. V posledním čísle tohoto seriálu se podíváme do úkrytů v podmořských skalách a na prazvláštní živočichy, kteří zde žijí.

Zábava
1. srpna 2019

Máme výherce! Šestice cen už zná své nové majitele

V soutěži se ukázalo, že jste zdatní rybáři a rybářky, kteří vědí o svém koníčku opravdu hodně. V redakci se nám sešlo spousta správných nebo téměř správných odpovědí. Pojďme se podívat, jak vypadá řešení naší soutěže.

Šupiny
1. srpna 2019

Náhled do rybářské duše

Své rybářské výpravy se snažím plánovat alespoň týden dopředu, ale znáte to. Ve čtvrtek zavolá kamarád, že se jede na ryby tam a tam, pojeď s námi, budeme vláčet, mohl by se povést i nějaký sumec. A vše je rázem jinak. Na poslední chvíli se shánějí tutovky, které by měly platit na dravce a věci se balí hodinu před odjezdem. Jsou to prostě nervy. Co vzít a co nechat doma. Krabička s rotačkami na štiky není k nalezení, lanka jsou zahrabaná neznámo kde.

Recepty
1. srpna 2019

Domácí pečenáče

Pochoutka k večernímu posezení u piva. Pečenáče jsou rychlé, snadné a opravdu dobré. Nejlepší jsou z kapra, ale nebojte se použít cejna nebo plotici. Kostí se nemusíte bát, kyselý nálev je všechny rozpustí.

Šupiny
1. srpna 2019

Chycen do vlastní pasti na zloděje

Ne všichni se u vody chovají tak, jak bychom si přáli. Na případné zloděje si rybáři vytvářejí různé ochranné systémy. Ten náš fungoval až moc dokonale.

První Předchozí 1 68 158 166 167 168 169 170 172 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled