Fotografie
Barbora okomentoval Syn chytil veli...
před 124 dny
Fotografie
Stanislava založil otázku Čím se za bavít...
před 124 dny
Fotografie
Stanislava okomentoval Doba výlovů: Je...
před 124 dny
Fotografie
Stanislava okomentoval Vzpomínáme na s...
před 124 dny
Fotografie
Stanislava okomentoval Syn chytil veli...
před 124 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Zahraničí
9. července 2019

Rybolov na Krymu (1). Velké olovo na malou rybu

Krym nepatří mezi Čechy nejnavštěvovanější destinace. Naopak, u spousty lidí tento název vyvolá strach a nejistotu. Možná i proto, není o tuto destinaci mezi Čechy velký zájem. Tento stav však vychází spíše z neznalosti než ze skutečnosti. Krymský poloostrov má rybářům rozhodně co nabídnout. Dnes se podíváme na lov hlaváčů.

Kam na ryby
8. července 2019

Kam na ryby? Vltava 10-14, údolní nádrž Slapy

Údolní nádrž Slapy je největší vodní stavbou ve středočeském kraji. Padesát kilometrů dlouhý úsek Vltavy s průměrnou šířkou toku 200 metrů nám nabízí 1000 ha lovné plochy. Maximální hloubka 55 metrů je v blízkosti 70 metrů vysoké hráze. Po obou březích je mnoho hlubokých zátok (zpravidla v místech přítoků Vltavy, které se prozradí strmým postranním údolím).

Praxe
6. července 2019

Když guma válcuje plech, aneb Lov dva dny po zahájení

Známe to všichni. Přijdeme k vodě, otevřeme krabičky a co teď? Kterou barvu, jakou velikost, plech, gumu, nebo wobbler? Někteří z nás svůj výběr podloží aktuálními podmínkami, které na toku panují, jiní prostě sáhnou, navážou a jdou chytat.

Recepty
4. července 2019

Sumec dušený ve vinné zelenině

Vyznáváte zdravý životní styl a rádi si dopřejete dobré jídlo? Pokud ulovíte sumce, vyzkoušejte recept se zeleninou a vínem. A ta trocha másla vám určitě neublíží, každý přece ví, že tuk je ke správnému vstřebání vitamínů potřebný.

Video
3. července 2019

VIDEO: Zfetované ryby nebo nejlepší návnada na světě?

Primitivní rybářská technika, při které nejsou použity háčky, může fungovat i dnes. Je třeba mít dobře namíchané těsto a hodně rychlí postřeh. Pak už si jen připravíte dírku a čekáte. Touto metodou se dají ulovit nejen kapři, ale také tilápie, kterou můžete vidět na konci videa.

Poznávání
2. července 2019

Ryby na vnější jevy reagují okamžitě. Někdy raději opustí vodní prostředí

Když během roku pozorujete chování ryb na jedné lokalitě, můžete dojít k zajímavým závěrům. Pokud ryby nerušíte, rychle zjistíte, jak citlivě vnímají a reagují na jakékoliv otřesy (kupříkladu chůze po břehu, náhlý silný zvuk, zahřmění, výstřel). Také si můžete povšimnout, že některé podměty, které by ryby dříve plašily, již na mnoha lokalitách neplatí. Je to například mluvení, občas i řev. Takto zvyklé ryby najdeme na lokalitách, kde se s člověkem setkávají pravidelně.

Poznávání
1. července 2019

Jak využít rybí fekálie? Můžete na nich i zbohatnout

S termínem akvaponie se dříve nebo později setká každý. Tento teprve nedávno vytvořený výraz vznikl propojením slov „akvakultura“ a „hydroponie“. Jde totiž o integrovaný biologický systém, kombinující chov ryb s pěstováním vyšších rostlin. Nejčastěji zeleniny, květin či bylinek. O akvaponii se mluví především ve spojitosti s recirkulační rybochovnou technologií, kde přispívá k ekonomickému zefektivnění provozu těchto uzavřených systémů.

Praxe
26. června 2019

Nudí vás klasické chytání kaprů? Zkuste lov z hladiny

Kapři u hladiny se zdržují z několika důvodů. Rádi se vyhřívají za slunných dní a líně postávají v prohřáté horní vrstvě vody. Nejsou příliš aktivní a nabízené sousto v podobě kusu rohlíku, tvrdého chleba, nebo plovoucích pelet míjejí, jako by snad byli oslepení slunečním svitem. Když jsou ryby u hladiny, protože se jim nedostává kyslíku, je situace ještě horší. Kapři lapají po vzduchu, aby přežili. Žádná laskomina je nezajímá. Většinou pomůže vítr a zčeřená hladina.

Poznávání
25. června 2019

Třecí vyrážka. Zbytečnost nebo sexuální stimul?

U ryb je v tomto směru zajímavá především skutečnost, že zrohovatělé výrůstky na kůži mají sezonní charakter, objevují se pouze v období tření. Zrohovatělé tvrdé hrbolky, nazývané jako třecí vyrážka či perlovina, jsou typické především pro samce mnoha druhů kaprovitých ryb, a to našich i exotických. U samic se tyto kožní výrůstky tvoří velice vzácně.

Praxe
25. června 2019

Co dělat s přebytkem švestek? Pojďme na amury!

Lovu amurů bílých jsem se nikdy příliš nevěnoval, i když rybařím od dětství. K tomu, jak aspoň někdy cíleně lovit tyto nádherné bojovníky, živoucí torpéda, mě přivedl občasný lov z hladiny, který však nebyl příliš efektivní.

Zahraničí
19. června 2019

Nejlepší nástraha na kanadskou štiku? To byste nečekali

Po osmi hodinách letu přes zamrzlé pláně Grónska a kanadské Arktidy se nám naskytl naprosto odlišný pohled - v horách a lesích se zaleskla modravá jezera a stužky řek. Těch řek, po kterých před více než sto lety za časů „zlaté horečky“ putovaly na daleký sever tisíce mužů i žen. A teď se na ně vydávám já, abych zde prověřil svůj rybářský um.

Šupiny
19. června 2019

Háček mi prošpikoval palec. Následovalo patnáct minut utrpení

Každý z nás se u vody jistě někdy píchl o háček. Většinou je to jen drobné píchnutí, po kterém si říkáme „uf ještě že to nešlo hlouběji“. Ale co když šlo? A když už mám hák v ruce, co dělat?

Praxe
11. června 2019

Víte, jak vypadá mihulí cop? Tyto ryby na něj můžete ulovit

V rybářské terminologii se často uchytí název, který vznikl za časů, kdy byla pravidla lovu volnější. Mihuli dnes potkáte jen velmi zřídka, nicméně název mihulí cop přetrval. Mihule byly nahrazeny kousky rozřezaného masa a o jeho účinnosti není pochyb.

Kam na ryby
11. června 2019

Co ukrývá jez na Malé Bečvě? Tyto druhy byste zde nečekali!

Každá řeka má svá krásná zákoutí, ale nejkrásnější a také nejzajímavější jsou na každé řece, tedy alespoň z mého pohledu, jezy. Přitahovaly mě vždycky. Ať už to bylo jen pár kamenů nadržujících trochu hladinu, nebo mohutná betonová stavba, přes kterou se hrnou s rachotem masy vody. Vždy zde cítím úctu k síle řeky.

Šupiny
11. června 2019

Metrová štika v květnu? Jde to i legálně!

Sedmý ročník Přívlačové exhibice, kde měli rybáři možnost zapůjčit či zakoupit si novinky v oblasti přívlače, přinesl několik rekordních ryb. Lov probíhal na rybníce Katlov, kde je mimo této akce lov dravců celoročně zakázán. Kromě desítek candátů a okounů se ulovili minimálně tři metrové štiky a jeden velký sumec.

První Předchozí 1 70 160 168 169 170 171 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled