Fotografie
Jaroslav okomentoval Hledání smaragd...
před 135 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kam na ryby? By...
před 135 dny
Fotografie
Stanislava okomentoval Červnové Rybářs...
před 135 dny
Fotografie
Martin okomentoval Učíme se v Třeb...
před 135 dny
Fotografie
Martin okomentoval Revitalizace an...
před 135 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Poznávání
31. července 2019

OBRAZEM: Siněvir — Mořské oko Karpat

Lidé nemají rádi geologii tolik, jako příběhy. Podle tohoto žil kdysi pastevec jménem Vir, který se zamiloval do horalky jménem Siň. Příbuzní dívky však mladíka zavraždili.

Poznávání
30. července 2019

Přepište učebnice. Vydra na souši je mrštná jako kočka

Slyším slabé dlouhé pískání, které přechází v sípání. Ten zvuk mě přitahoval. Občas jsem ho krátce zaslechl i dřív. Vždy se ozýval v nočních hodinách. I dnes. Šel jsem blíž k rybníku, ale tiché šplouchnutí ho rázem ukončilo. Prosincový čerstvý sníh odhalil hluboké stopy vedoucí do otvoru v ledu na nátokové části rybník

Zahraničí
30. července 2019

Rybolov na Krymu (5). Jehlice, ryby se svítivě zelenými kostmi

Krym nepatří mezi nejnavštěvovanější destinace. Naopak, u spousty lidí tento název vyvolá strach a nejistotu. Možná i proto není o tuto lokalitu mezi Čechy velký zájem. Tento stav však vychází spíše z neznalosti. Krymský poloostrov má rybářům rozhodně co nabídnout. Dnes se zaměříme na jehlice, které jsou ceněny pro své výtečné maso. Ale pozor, pokud si budete chtít na těchto rybkách pochutnat, nelekejte se svítivě zelených kostí, které jsou pro ně typické.

Recepty
30. července 2019

Bramborové pokušení

Rybáři moc dobře vědí, že okouní maso je skvělé! Takže když si nějaké pruhované loupežníky domů donesete, zkuste třeba pochoutku, kterou jsme nazvali bramborové pokušení. Recept je velice jednoduchý. Přípravu této dobroty zvládnou i naprostí kuchařští amatéři.

Poznávání
29. července 2019

Reprodukční skupiny našich ryb

Jak u mořských ryb, tak i u druhů žijících ve sladkých vodách, se vyvinuly za miliony let různé, často roztodivné způsoby reprodukce. Platí to jak pro svatební hry, samotný výtěr a pak i následnou péči o jikry a vylíhlé potomstvo. Na první pohled se může zdát, že naše ryby jsou z hlediska reprodukce dosti fádní.

Rady začátečníkům
29. července 2019

Oranžová do čisté vody? Občas je třeba zahodit předsudky!

Je čtvrtek, konec listopadu, v kanceláři zvoní telefon. Volá Honza z Chodova u Domažlic, jestli bych prý s jeho tchánem Jirkou nevyrazil na ryby na Orlík. Ani jeden z nich prý na Orlíku ještě nebyl a chtějí tam vyzkoušet krásy podzimního lovu dravců, protože během roku se dostanou maximálně na kapříky na svém oblíbeném rybníčku.

Video
29. července 2019

VIDEO: Aktivně za říční královnou. Nebojte se ji následovat

Parmu je možné lovit téměř všemi rybářskými metodami. Ti, kteří u vody neradi sedí by určitě měli zkusit muškaření nebo přívlač. Po zvládnutí těchto technik si lov maximálně užijete a jistě oceníte výhodu aktivního vyhledávání ryb, oproti nudnému čekání na záběr.

Poznávání
28. července 2019

Mrtvé dřevo. Opomíjený materiál při úpravách vodních toků

V souvislosti s nárůstem škod způsobených v posledních letech v důsledku povodní, zesílil tlak na úpravy vodních toků. Ochránci přírody i rybáři mají s regulacemi přirozených toků letité zkušenosti, které ve většině případů vedly k zásadní proměně vodních a pobřežních biotopů, což se v konečném důsledku projevilo na snížení jejich biodiverzity.

Poznávání
27. července 2019

Hlaváč černoústý. Ryba, která se k nám dostala nejdříve v omáčce z rajčat

Čeleď hlaváčovití (Gobiidae) zahrnuje ryby žijící v mořích, brakických i sladkých vodách, převážně v subtropech a tropech. Typickým znakem hlaváčů je přísavní terč srostlý z břišních ploutví, které ale mohou u některých druhů i chybět.

Kam na ryby
26. července 2019

Kam na ryby? Valová-Romže 3

Říčka, která uspokojí opravdu každého rybáře. Najdete zde dlouhé proudné úseky, v nichž skáčou tečkovaní pstruzi, hluboké tůně s vypasenými kapry a dokonce občas proplave kolem i sumec!

Novinky
26. července 2019

Vedro vysušuje řeky, přehrady jsou však stále plné

Teploty jen těsně pod 40 °C. To je obrázek počasí v posledním týdnu. Vedro však neničí jen nás, ale také řeky, potoky a život v nich. Dobrou zprávou však je, že v údolních nádržích zůstává vody stále dost. „Zásoba povrchové vody ve vodárenských nádržích je v současné době dostatečná a je možné ji odebírat v požadovaném rozsahu,“ uvádí Ing. Vojtěch Sýs v informační zprávě Povodí Vltavy s.p.

Recepty
26. července 2019

Sépiové nudle s olivami a rybí příchutí

Potřebujete-li zničehonic kupříkladu nečekané návštěvě či tchyni připravit jídlo, které vypadá pěkně, dobře chutná a zároveň není náročné na čas a zvláštní suroviny, pak tento recept dočtěte až do konce a někdy ho vyzkoušejte. Kdo má rád vůni středomořské kuchyně, ten si přijde na své.

Zahraničí
25. července 2019

Rybolov na Krymu (4). Drak a královna

Krym nepatří mezi Čechy nejnavštěvovanější destinace. Naopak, u spousty lidí tento název vyvolá strach a nejistotu. Možná i proto, není o tuto destinaci mezi Čechy velký zájem. Tento stav však vychází spíše z neznalosti než ze skutečnosti. Krymský poloostrov má rybářům rozhodně co nabídnout. Při lovu si však musíme dávat dobrý pozor. V těchto končinách můžeme narazit i na jedovaté ryby.

Praxe
25. července 2019

Bolen opitý rohlíkem

Ryba, se skvělým zrakem, zabíjející kořist ocasem a až bájně opatrná. To jsou pravdy i nepravdy o bolenovi. Je skutečně těžké tohoto dravce ulovit nebo pouze volíme špatné metody lovu?

Rady začátečníkům
24. července 2019

VIDEO: Na úhoře v místech, kde chytal sám Ota Pavel

Lov úhořů má pro mnohé z rybářů zvláštní kouzlo. Je to tím, že jejich čas přichází ve chvíli, kdy jde celá okolní příroda spát? Tím, že z vody „taháme“ rybu podobnou hadovi? Nebo mnohdy až nekonečně dlouhými záběry? V našem videu se dozvíte, která metoda lovu těchto záhadných ryb je nejúčinnější, co jim nejvíce chutná a jak sousto na háček připravit.

První Předchozí 1 69 159 167 168 169 170 171 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled