Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 12 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Staročeská kapř...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Učíme se v Třeb...
předevčírem

Candát východní

Sander volgensis
Čeleď: okounovití
Candát východní
Zaměnitelné druhy Vše o rybě Lov ryby 50 článků 16 receptů

Slovensky
Zubáč volžský
Anglicky
Volga Pike perch, East european Pike perch
Německy
Wolgazander, Steinschill

Základní údaje

Běžná délka:
20–30 cm
Běžná hmotnost:
0,15–0,3 kg
Doba hájení:
nestanovena
Trofejní délka:
od 45–50 cm
Trofejní hmotnost:
od 1,4 kg
Nejmenší lovná míra:
nestanovena

Poznávací znaky

  • Tělo je protáhlé, podobného tvaru jako u candáta obecného (tělo je kratší a relativně vyšší).
  • V ozubených čelistech chybějí velké „psí“ zuby.
  • Skřelové kosti jsou ošupené (u candáta obecného holé nebo ošupené jen v horní části).
  • Horní čelist dosahuje po svislici vedenou ze středu oka nebo lehce za ni (u candáta obecného za svislici vedenou zadním okrajem oka).
  • Zadní okraj přední kosti skřelové je pravoúhlý (u candáta obecného obloukovitý).
  • Hřbet je tmavošedý až ocelově modrý.
  • Na hřbetě a na bocích je výrazná kresba, trochu připomínající zbarvení okouna, tvořená obvykle 5-8 ostře ohraničenými šedomodrými až tmavě ocelově modrými příčnými pásy.
  • Hřbetní ploutve mají velmi výrazné páskování na blanách mezi paprsky, na ocasní a řitní ploutvi jsou tmavé drobné skvrnky.
  • Ostatní ploutve jsou žlutavé.
  • Břicho je světlé, šedavé, šedožluté až stříbřitě bílé.
  • Candát východní nedorůstá takových rozměrů jako candát obecný, trofejní ryby jsou už okolo 50 centimetrů.

Zaměnitelné druhy

  • Od candáta obecného se liší tmavými příčnými pruhy na těle a tím, že mu chybí velké „psí“ zuby v dolní čelisti. Candát obecný má dále holé skřelové kosti, případně ošupené jen v horní části. Horní čelist candáta obecného dosahuje až za svislici vedenou zadním okrajem oka, zadní okraj přední kosti skřelové je u candáta obecného obloukovitý.
Obrázek ryby
Candát obecný
okounovití

Kde candáta východního najdeme?

První výskyt candáta východního v ČR byl zaznamenán v roce 1992 v dolní části Dyje.

V následujících letech se tento druh stal trvalým obyvatelem dolní části Dyje a Moravy v oblasti nad jejich soutokem.

Přirozená reprodukce byla prokázána v letech 1996 a 1998, kdy byli uloveni tohoročci.

V období podzimních migrací (říjen, listopad) se početní výskyt candáta východního výrazně zvyšuje, jak ukazují četné úlovky pod jezem v Břeclavi (říční km 26,7).

V podzimním období byl candát východní zjišťován v dolním toku Kyjovky (přítok Dyje, říční km 6,05).

Vyskytuje se i v dolním úseku Moravy, kde byl potvrzen v roce 1999 pod stupněm na říčním km 74,1.


Život candáta východního

Podniká kratší potravní migrace, v zimě odpočívá v jámách na dně.

V mládí se živí planktonními a bentickými bezobratlými, ale již v prvním roce života se v potravě objevuje rybí plůdek.

V dospělosti ryby v potravě jasně převažují.

Pohlavně dospívá mezi 3.–5. rokem života.

Tře se v druhé polovině dubna do začátku června při teplotě 10–16 °C na zatopených loukách, méně často u mělkých břehů řek.

Jikry klade do hnízda, což je okrouhlá a nehluboká jamka s pevným dnem, kde na kořínky či rostliny přilepuje snůšku jiker v několika vrstvách.


Jak lovit candáta východního

Candát východní obvykle není objektem záměrného lovu.

Může být uloven náhodně v místě jeho výskytu při lovu jiných dravých ryb, a to zejména na nástražní rybky drobnějších rozměrů, případně i na žížaly.


Všechny články o rybě

Články o této rybě (50)


Všechny recepty o rybě

Recepty z této ryby (16)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled