Články
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
Učíme se v Třeboni: Vylučovací soustava u sladkovodních a mořských ryb
Ledviny u ryb zdaleka nevypadají jako u savců, přesto dokonale fungují jako orgán krvetvorby a filtrační orgán krevního oběhu. Nacházejí se těsně pod rybí páteří a v těsné blízkosti je k nim přimknutý plynový měchýř.
Lín pečený s brambory
Tento chutný a jednoduchý recept lze použít také na pstruhy duhové.
Mýty a polopravdy okolo boilie (3)
Další pokračování našeho povídání o boilie nás zavede do světa příchutí, ale zastavíme se částečně i u složení směsi pro jeho výrobu, přirozených a více či méně úspěšných přísadách. I tady lze totiž nalézt spoustu různých mýtů, polopravd, byť se mnohdy jedná o roky zaběhnutá tvrzení.
Parma, vousatá kráska
Na únor jsem vybral rybu, kterou můžeme chytat po celý rok. Ryba z čeledi kaprovitých není dravá, přesto občas zabere i na rybičku nebo umělou nástrahu. Jmenuje se parma obecná.
Mýty a polopravdy okolo boilie (2)
V minulém díle jsme řešili otázku, zda existují zázračné kuličky, které by jako jediné fungovaly na určitém revíru. Anebo jestli je možné, aby to či ono boilie na nějaké vodě nefungovalo vůbec.
Instruktážní video rybolovné techniky – zátěž dálka jednoruč
Český rybářský svaz začal na svém youtube kanálu zveřejňovat instruktážní videa rybolovné techniky. Jsou určeny trenérům casting sportu, pomohou nejen začínajícím závodníkům v této rybářské disciplíně, ale také všem rybářům, kteří třeba chtějí jen vylepšit svou techniku nahození. První tři disciplíny jsme zveřejnili zde, zde, zde a zde, dnes se podíváme na disciplínu číslo 4 – zátěž dálka jednoruč.
Vzpomínáme na staré časy: Naviják Tokoz Silurus
Silurus glanis je latinský název sumce velkého. Naše největší ryba byla odjakživa postrachem vod i rybářů. Vousaté monstrum plenilo rybí násadu a bambusové pruty lámalo jako sirky. Postupem času se však karta začala obracet.
Karas na másle a česneku
Podobně lze připravit i další druhy ryb, například kapra, cejna, plotici, perlína nebo tlouště.
Rybařina v blízkosti bydliště
Přiznám se, že mám rád svůj klid. Nejlépe se na rybách cítím někde v ústraní, když dlouho nepotkám člověka. Ale na druhou stranu potřebuji kontakt s řekou, rybou a životem kolem vody. Proto jsem se tentokrát zaměřil na stále populárnější způsob lovu dnešní uspěchané doby: rybařinu v blízkosti bydliště. Na krátký intenzivní lov pro ty, kdo nevydrží dlouho nejít k vodě a čekat na období dlouhých výprav.
Rybí pasti – šance pro pytláky
Tímto trochu pozměněným příslovím bych chtěl upozornit na jednu z podob pytláctví, které bych dal přívlastek příležitostná.
Samotáři kontra rybí hejna
Dnes už asi jen těžko zjistíme, jestli první ryby žily spíš samotářským způsobem života, nebo již v pradávných řekách a mořích příslušníci jednoho druhu, popřípadě i několika druhů, vytvářeli menší nebo větší uskupení.
Vaříme u vody
Rybářům, kteří u vody tráví déle času, nastává otázka, co si dobrého uvařit. Někdy neberou, takže se musí sáhnout i do jiných zdrojů. Poměrně dlouho jsem volil variantu hotových jídel. Mám teď na mysli guláše z plechovky či instantní polévky. Jenže pojídáte-li tyto potraviny častěji, s přílišnou rozkoší se nepotkáte.
Rybářská pohádka: Závod v Leknínovém jezírku
Do zámecké zahrady přispěchal bílý únor. Bledá obloha jako by zmrzla v odrazu na hladině Leknínového jezírka a v nose štípal studený vzduch. Byla-li někdy někde tak ledová voda, až z ní ploticím zčervenaly ploutve, přihodilo se to nejspíš právě tady.
Poznejte ho a ulovte: Hrouzek obecný
Lidově se mu říká řízek, hřízek, řezan… Hrouzek obecný(Gobio gobio) je drobná kaprovitá ryba s protáhlým válcovitým tělem, na spodní straně zploštělým.
Kapr na budínský způsob
Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odpočinout.
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů