Články
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
Ryba po kantonsku
Recept na úpravu ryb z čínské kuchyně. Podobně lze připravit mořské i sladkovodní ryby.
Ichtyolog ČRS Pavel Vrána již začal sezónu přednášek na táborech pro děti
Každým rokem připravuje ichtyolog ČRS sérii přednášek pro děti na příměstských a letních táborech prakticky po celé ČR. Přednášky jsou připraveny poutavým způsobem a tradičně je o ně značný zájem.
Odpadní voda unikla do potoka. Zasahovali hasiči
V katastru obce Supíkovice na Jesenicku zasahovali včera večer profesionální hasiči z Jeseníku společně s dobrovolnou jednotkou z České Vsi. Unikla tam odpadní voda ze skládky do potoka. Informoval o tom server Hanácká drbna.
Na téhle přehradě nechytejte! Hrozí vám pokuta 10 tisíc korun
Policie začala kontrolovat porušování zákazu rybolovu na nádrži Vír na Žďársku. Rybáři se totiž v posledních letech objevovali na této nádrži čím dál častěji. ČTK to řekla mluvčí policie Dana Čírtková.
Rybaření vesele i vážně: Sumeček skvrnitý
Dnes uvázl na háčku sumeček skvrnitý. Nepůvodní druh, někdy zvaný též tečkovaný nebo kanálový, vědecky ictalurus punctatus.
Květen, kapří měsíc
Zatímco duben je mnohdy ještě nevyzpytatelný a velmi často se stává, že se netrefíte do optimální nálady kaprů, květen už je obvykle jiná liga.
Učíme se v Třeboni: Cejn velký
Cejn velký (Abramis brama) je naším původním druhem a zároveň jednou z nejpočetnějších ryb našich tekoucích, ale i stojatých vod. Po této rybě jsou pojmenovány spodní úseky našich řek – cejnové pásmo.
Staročeská kapří polévka
Baštýř se staral o soustavu rybníků, zajišťoval výlovy, uchování ryb v sádkách, přepravu na trh atd. Práce to nebyla lehká a po ní teplá rybí polévka přišla vhod. Není překvapením, že nejlepší rybí polévky vařily právě ženy baštýřů. Některé jejich recepty jsou rodinné stříbro a nejlepší recepty na pokrmy z ryb vznikly na Třeboňsku, který proslul rybníkářstvím a chovem ryb. Následující recept na hutnou polévku se objevil ve starší kuchařce Ryby podle baštýřek z Třeboňska od autorů M. Huleho a F. Kuby.
Ze zasedání Republikové rady (květen 2024)
Republiková rada ČRS se sešla na svém pravidelném zasedání dne 2. května 2024. Klíčovým tématem bylo zajištění národního kola Zlaté udice, Letního tábora mládeže ČRS a setkání mládeže, realizace rekonstrukce rekreačního střediska ČRS Štědronín, kontroly RDR, příprava XX. Republikového sněmu ČRS a projednání aktuálních oblastí k RIS.
VIDEO: Zvědavý úhoř, ostražitý candát a další ryby pod pod hladinou zatopeného písníku...
Podvodní fotograf a filmař Mirek Brát, s jehož dechberoucími snímky se můžete pravidelně setkávat v časopise Rybářství, nám do redakce poslal videopozdravení z prvomájového potápění. Tentokrát natáčel na zatopených písnících Pardubicka.
Učíme se ve Vodňanech: Stromy na hrázích rybníků
K hrázím větších rybníků v České republice neodmyslitelně patří mohutné stromové aleje. Již naši předkové věděli, proč stromy sázet, ale dnes se od sázení upustilo.
Rozpustná boilie
Rozpustná boilie je poměrně nový trend, který se začal objevovat teprve v posledních letech. Dříve se vyráběly rozpustné maximálně tak pelety, ale u boilie se předpokládalo, že jde o pevnou hmotu, která něco vydrží a odolá ataku menších ryb.
Bohutínští rybáři se zapojili do projektu Zachraň karase
Karasovi obecnému, kdysi běžné rybě našich tůní, dolních toků řek či návesních rybníčků, dnes v Česku hrozí vyhynutí. Zoo Praha se ve spolupráci s Akademií věd ČR, Českou zemědělskou univerzitou a Českým rybářským svazem podílí na jeho záchraně a návratu do přírody.
Vzpomínáme na staré časy: Naviják Hudson 2A
Otočný polovrhací naviják Hudson 2A vyrábělo v 50. letech minulého století výrobní družstvo Napako v Praze-Pankrác. Mnoho současných sběratelů se mylně domnívá, že Hudson 2A vyráběl n. p. Tokoz, který patřil v období 1950–1992 k výhradním výrobcům navijáků.
Sicilská rybí polévka (Zuppa di pesce alla siciliana)
Italská hustá rybí polévka, která spíše připomíná rybí guláš než polévku. Na Sicílii se peče v římském hliněném hrnci v troubě. Italové používají na polévku čerstvé ryby a mořské plody, které seženou na trhu, proto neexistuje jednotný recept.
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů